Създадоха говеждо месо от листата на спанак

Бъдещето на производството на месо изглежда се крие на рафтовете в местния супермаркет. Докато учените търсят по-устойчиви и етични начини да задоволят хората, които ядат месо, отглежданите в лаборатории продукти се превръщат в популярна алтернатива. И така, кой е най-добрият начин за отглеждане на прясно говеждо месо? Изследователи от Масачузетс откриха, че спанакът не е просто страхотна гарнитура за пържоли, той е идеален и за отглеждането им в лаборатории!

Проучването им установява, че листата на спанака осигуряват икономически ефективна и екологична основа за отглеждане на месни клетки, съобщи „Стъди Файндс“.

Инженерът от Бостънския колеж Глен Годет казва, че откриването на годна за консумация основа може да помогне за ускоряване на развитието на култивирани меса.

Когато учените премахнат всичко от спанака, освен неговото жилесто стъбло, мрежата на листата служи като годен за консумация скелет за нов говежди протеин, отглеждан в лаборатория. Годет добавя, че този процес може да помогне за намаляване на тежестта върху ресурсите, които отговарят на нарастващите потребности от месо в световен мащаб.

„Клетъчното земеделие има потенциал да произвежда месо със структурата на традиционно месо, като същевременно минимизира потребностите от земя и вода“, казва водещият автор на изследването. „Ние демонстрираме, че децелулоризиращите листа спанак могат да се използват като ядливо скеле за отглеждане на говежди клетки, които да се развият в месо.“

Това не е първият път, когато Годет и колегите й използват спанак за отглеждане на други продукти. През 2017 г. учените демонстрираха, че могат да създадат човешка сърдечна тъкан, използвайки листа от спанак.

В новия експеримент Годет и изследователи от Политехническия институт в Уорчестър започнали с премахването на растителните клетки от всеки лист спанак. След това екипът използвал останалата част за отглеждане на клетки от месо от крави. Изследователите добавят, че клетките остават жизнеспособни в продължение на две седмици и също могат да се диференцират в мускулна маса.

„Нуждаем се от екологични и етични начини за отглеждане на месо, за да нахраним нарастващото население“, обяснява Годет. „Искахме да видим дали можем да използваме ядливо скеле, за да постигнем това. Мускулните клетки са зависими от закотвянето, което означава, че трябва да се хванат за нещо, за да растат. В лабораторията можем да използваме пластмасови основи за култивиране на тъкани, но пластмасата не е годна за консумация.“

Авторите на проучването казват, че успехът на техния проект предоставя план за безопасно създаване на култивирани меса в голям мащаб.

„Трябва да увеличим количеството, като отглеждаме повече клетки от листата, за да създадем по-дебела пържола“, заключава Годет. „Освен това разглеждаме други зеленчуци, както и животински и рибни клетки.“

- реклама -