експерти, инфлацията, заплати, компенсации
снимка: Pixabay

Съвети: Как да бъдем по-пестеливи?

Инфлацията надхвърля 17%.

В подобна ситуация най-важно е как ще бъдат компенсирани засегнатите потребители. В случая става дума за две групи – пенсионерите и тези, които разчитат на социални помощи.

Държавата е най-тромава като механизъм, затова даваме сигнал от рано и чрез измерване на покупателната способност се вижда колко са засегнати хората.

Те могат да бъде компенсирани с всички индексации, които в последно време предизвикаха политически дебати.

Това заяви председателят на Асоциация „Активни потребители“ Богомил Николов в ефира на „България сутрин“.

Към момента 61% от потребителите посочват в анкетата на Bulgaria ON AIR, че се справят с поскъпването с все повече лишения и ограничаване на разходите.

„Резултатите не ме изненадват, но трябва да разделим лишенията и ограниченията. Всяко едно домакинство има резерви, с които да намали разходите си, без да изпитва лишения“, поясни гостът.

По думите му се наблюдават две основни сфери, за които българите имат сериозни резерви – енергийната ефективност и изхвърлянето на храна.

„Изследвания сочат, че изхвърляме 1/3 от храната, която купуваме. Ако човек пазарува по-организирано, ще може да спести 20% от това, което дава за храна“, констатира Николов.

Според него, ако се научим да бъдем по-рационални, можем да спестяваме и между 10-20% от годишните си разходи за енергия.

Николов даде няколко съвета как бихме могли да намалим потреблението на електричество у дома – смяна на старите крушки с енергоспестяващи, изключване от системата на уреди, които не използваме в момента.

„Може да си купим и да си сложим фолио зад радиаторите. Понякога праговете на вратите също имат големи разстояния – това лесно би могло да се коригира. Много малко хора си спират водата, докато си мият зъбите“, допълни председателят на „Активни потребители“.

„Най-значително е поскъпването при енергията, ще го усетим зимата. При стоките то се наблюдава при бързооборотните, които купуваме всеки ден“, каза той пред Bulgaria ON AIR.

Николов е на мнение, че българинът най-вероятно е склонен да се откаже от месо, а също и от някои по-скъпи и екзотични зеленчуци.

„Освен стоките, хората намаляват и услугите“, категоричен бе той, като даде пример, че ако през миналата година сме били на почивка за 10 дни, през тази ваканцията ни ще бъде 7-дневна.

Във връзка със съмненията за злоупотреби по бензиностанциите с прилагането на отстъпката от 25 стотинки за литър гориво, Николов отбеляза, че за пръв път държавата открива нередност, а не потребителите.

- реклама -