Румен Радев официално президент! ЦИК връчи решението за избора му-ВИДЕО

Ген. Румен Радев официално стана президент, след като ЦИК връчи решението за избора му. Радев заяви след церемонията, че няма политическа криза в България и че ще събере експерти по темата за въвеждане на мажоритарния вот.

5171780Радев: Политическа криза в България няма

Радев заяви :„Политическа криза в България няма. В момента тече нормална конституционна процедура. Няма място за драматизация. Изходите са два – или ще бъде съставен кабинет в рамките на настоящия парламент или очакваме назначаване на служебно правителство и предсрочни парламентарни избори.“

На въпрос дали трябва да бъде съставено правителство в рамките на този парламент, ген. Румен Радев заяви ,че сега действащият президентът Росен Плевнелиев да завърши своите консултации.

Попитан дали е готов с проект за служебен кабинет, новоизбраният президент заяви: „Един президент трябва да бъде готов на всякакви ситуации и да поема своята отговорност“, заяви ген. Румен Радев. „Служебният кабинет е изключителна отговорност на президента Плевнелиев. Така е по Конституция“, коментира ген. Радев. Така той разкри, че служебното правителство ще се реди от Плевнелиев, а той ще бъде само информиран

Радев ще инициира срещи за обсъждане на въвеждането на мажоритарната система

„Ще инициирам срещи за обсъждане на вариантите за въвеждане на мажоритарната избирателна а система“, това каза новоизбраният президент.

Според ген. Радев тези срещи трябва да се осъществят между председателя на българския парламент, лидерите на всички парламентарно представени партии, експерти по изборно законодателство, както и с инициаторите на референдума. Ген. Румен Радев прогнозира, че най-вероятно ще се отиде на предсрочни парламентарни избори. „Но нека не гадаем“, допълни той.

5171771Церемонията в ЦИК беше открита от председателя на парламента и доскорошен опонент в битката за Дондуков 2 Цецка Цачева. А документа за избора на двойката Румен Радев – Илияна Йотова беше връчен от председателя на ЦИК Ивилина Алексиева.
„Поздравление за огромното доверие, което получихте от българските граждани. Още веднъж поздравления за победата. Вярвам, че няма да пожалите сили и енергия, за да отговорите на това доверие с мъдри и държавнически решения в интерес на българските граждани“. С тези думи председателят на Народното събрание Цецка Цачева се обърна към новоизбраните президент и вицепрезидент ген. Румен Радев и Илияна Йотова.

„Ще работя за силна и просперираща България и ще оправдая доверието на народа“, заяви Радев на свой ред, след което вдигна наздравици заедно с вицепрезидента Илияна Йотова.

5171767Цачева, Радев и Йотова вдигнаха наздравица по повод избирането на генерала за президент.

- реклама -