ДДС

Румен Гълъбинов пред FN: Намаляването на ДДС и диференцирани ставки ще дадат тласък на икономиката

През отминаващата седмица депутати от ДПС отново лансираха идеята за намаляване на ДДС върху хляба, лекарствата и книгите. Към настоящия момент у нас всеки плаща 20% данък за храните от първа необходимост, медикаментите, битовите сметки и тн.

За да научим какъв би бил ефекта от въвеждането на диференцирани ставки за някои стоки и услуги, потърсихме компетентното мнение на икономиста и бивш зам.-председател на КФН Румен Гълъбинов. Като цяло той подкрепя намаляването на ДДС и е убеден, че българската икономика има нужда от данъчна реформа.

– Тези дни ДПС заговориха за диференцирани ставки за някои стоки. Без разбира се да ви обвързваме с тях като политическа сила, нека да чуем вашето мнение по въпроса за намаляване на ДДС?

– Предложението за намаление на ДДС е правилно. На първо място през последните три години в България се отчита текущ бюджетен излишък, както и бюджетен излишък във всяка една от календарните години. Това един удобен момент, за да се помисли за намаление на единната данъчна тежест в страната, което пък да стимулира развитието на икономиката, потреблението и растежа. В този смисъл намаляването на ДДС като предложение идва в подходящ момент и това може да стане и до края на тази година и началото на следващата.

– На колко смятате, че трябва да падне ДДС?

– В началото на миналата година Европейската комисия излезе със становище как да се регулира по един унифициран начин ДДС във всички държави от ЕС. И тогава стана ясно, че се допуска общата ставка по ДДС да бъде намалена до 15%. Ние имаме възможност в рамките между 20 и 15% да решим на колко да я намалим.

Освен това се позволява да има определени групи стоки, които да бъдат с още по-ниски – т.нар. диференцирани ставки. Например може 5% ДДС за лекарства, както е в Гърция. Доста българи си купуват медикаменти от там – поръчват си, носят им ги и т.н. Може да се слезе дори на нулева ставка за храни от първа необходимост – тестени изделия, мляко и млечни продукти, минералната бутилирана вода – това, което е неотменимо от ежедневната трапеза на всеки един от нас.

– Какви ще са ефектите от подобна мярка за държавата, търговците и за всички нас потребителите?

– При общата ставка, ефект се отчита обикновено в междуфирмените взаимоотношения, в бизнес отношенията между производители, търговци и доставчици. За тях е много важно когато има намаление на общата ставка и това влияе като цяло за увеличаване на бизнес оборотите в една икономика. Когато отидем пък на диференцираните ставки – допълнителното намаление за определени стоки и услуги, тогава се влияе най-много индивидуалното потребление на гражданите, което се увеличава.

И това е забелязано като ефект навсякъде в държавите, където има такива ставки. От общо 28 държави в ЕС, в 24 има намалени диференцирани ставки за определени стоки, като най-често те са за храни, медикаменти и стоки от първа необходимост.

И в този смисъл, качването на общия икономически оборот от страна на фирмите и бизнеса, добавено към увеличеното потребление от страна на гражданите води до един кумулативен ефект на натрупване в увеличение на БВП и ускорен ръст на икономиката. Нещо, към което надявам се искрено ние се стремим и искаме да направим България да догонва  ускорено средно европейските стандарти на живот и покупателна способност.

– Споменахте за Гърция и тамошната ставка върху лекарствата. Какво показва бърз поглед към останалите ни съседни държави и как стои при тях въпроса с ДДС?

– В Румъния намалиха ДДС преди 2 години – както общата ставка, така и се въведе диференцирано ДДС за определени стоки. В следствие на това през последните две години румънската икономика расте почти два пъти повече от българската в ръст на БВП. И това лесно може да се провери в статистиката на Евростат.

В Гърция сега се предлага допълнително намаление на общата ставка по ДДС, защото там е доста висока – 26%. Има предложение и допълнително да се намали ставката за храни и това основно да касае храни в заведенията – ресторанти, в хотели и т.н., което е една пропазарна мярка за туристическия сезон. В тези неща винаги се търси една рационалност и практичност и не би следвало винаги в това нещо да се търси политическия отенък.

Регулирането на икономиката посредством данъчната политика е един от най-важните лостове за въздействие на държавата. И този смисъл в България повече от 10 години, в нашата данъчна политика не е имало намаление на някакъв данък. Имало е увеличение, въвеждане на нови данъци, но не сме имали намаление. Единственият прецедент за ДДС е свалянето на 9% за нощувките в хотелите. Така, че определено имаме нужда от данъчна реформа, икономиката и гражданите имат нужда от това.

- реклама -