Резидент
сн. БГНЕС

„Резидентът“ от шпионския скандал остава в ареста, сам не пожела да излезе на свобода – СНИМКИ

Иван Илиев, когото прокуратурата назова „Резидента“ и посочи за ръководител на групата за шпионаж в полза на друга държава, остава в ареста за постоянно.

Военно-апелативният съд трябваше да преразгледа мярката за неотклонение на Илиев, спрямо когото беше наложено „задържане под стража“, но изненадващо прекрати днешното производство.

Причината – обвиняемият и неговият защитник сами оттеглили жалбата си.

сн. БГНЕС

Мярката на сочения за ръководител на шпионската мрежа бе отложена за днес, тъй като жалбата за нея е додйе прекалено късно в петък. Преди дни постоянен арест бе постановен и за неговите „съучастници“.

сн. БГНЕС

В ранните часове на петък срещу събота Военно-апелативният съд остави зад решетките съпругата на Иван Илиев – Галина, както и полк. Петър Петров, зам.-директор на дирекцията, която отговаря за бюджета и разходите на армията, Любомир Медаров, шеф на секретното деловодство на парламента и Димитър Влахов, действащ служител на Военно разузнаване.

Именно това била причината Илиев да оттегли жалбата си – след като другите четирима са оставени от съда в ареста, нямало смисъл да се гледа неговата мярка.

„Това е негово право и аз се съобразих с него. Сподели, че след като всички останали лица са със „задържане под стража“, не желае да се води делото на втора инстанция“, обясни адвокат Даниела Никифорова, която не пожела да коментира подробности по самото производство.

сн. БГНЕС

От прокуратурата посочиха, че в залата не са изтъкнати мотиви по оттеглянето на жалбата, с което Военно-апелативният съд прекрати въззивното производство по мярката. Полк. Стоян Лазаров от военната прокуратура посочи още, че никой от задържаните по аферата все още не е дал обяснения.

По време на акцията на 18 март бяха задържани общо шестима души заради това, че събирали и предавали на Русия военна информация, представляваща държавна тайна. Един от тях бе освободен срещу парична гаранция, а другите четирима съдът остави в ареста за постоянно.

 

- реклама -