шпионаж
сн. БГНЕС

Военният съд остави в ареста заподозрените в шпионаж в полза на Русия – СНИМКИ

Oбвинените в шпионаж за Русия остават в ареста, реши Софийският военно-апелативен съд. Това са полковник Петър Петров, заместник – началник на бюджетната дирекция в Министерството на отбраната, Любомир Медаров, началника на класифицираната регистратура на Народното събрание и Димитър Влахов, служител на Военното разузнаване.

По-късно тази вечер постоянен арест бе определен и за Галина Илиева, съпруга на Иван Илиев – бивш ръководен кадър във военното разузнаване.

Решението е окончателно, обясни военният прокурор Елин Алексов, цитиран от Националното радио.

Мярката на Илиев съдът отложи за понеделник, тъй като жалбата за нея е дошла прекалено късно.

сн. БГНЕС

„Считам го за правилно, защото е тежко умишлено престъпление, извършено от организирана група. И като офицер изобщо не се гордея, че друг офицери са си предали държавата“, обясни той.

Предстои съдебният състав да се произнесе по жалбите срещу задържането им под стража и на останалите двама обвиняеми в шпионаж в полза на Русия.

В материалите има и преразказ на подслушвани разговори от килиите на задържаните.

Нови четири тома доказателства, сред които и преразказ на разговори от килиите на задържаните за шпионската афера, представи прокуратурата преди началото на съдебните заседания по жалбите на петима от тях срещу наложения им от Софиийския военно-окръжен съд постоянен арест.

Според свидетелските показания те са се договаряли какви показания да дадат пред разследващите.

сн. БГНЕС

„Новите доказателства само подкрепиха обоснованото предположение и опасността да се укрие обвиняемият, допълват доказателствата от преди това за шпионската му дейност. Има данни, че той е събирал класифицирана информация от работното си място“, каза Стоян Лазаров, прокурор по делото.

сн. БГНЕС

Адвокатът на полковника Петър Петков обясни, че от делото не става ясно каква е събираната информация.

- реклама -