Рекорден брой участници в „Сурва 2019“

Повече от 7500 участници ще дефилират на 28 международен фестивал „Сурва“ в Перник. 1300 от тях са деца. Тридневният форум се открива на 25 януари. Фестивалът е под патронажа на Министерство на културата. Заявки за участие има от три континета – Европа, Африка и Азия.

Записаните участници за „Сурва 2019“ са с 600 повече от миналата година. Ще има представители на 40 общини от 17 области. Началото на състезателните дефилета е на 26 януари от 10:00, ще продължат и на 27 януари.

В първия ден на фестивала ще се проведе международен научен форум „Делниците и маските“. Среща са потвърдили изтъкнати културни антрополози, историци от България, Литва, Македония и Сърбия.

Направена е творческа работилница и място за изработване на маски. През деня за любителите на традиционната българска храна ще има кулинарни демонстрации. Вечерта приключва с факелно шествие. Официалното закриване е на 27 януари от 18:00 часа.

Фестивалът „Сурва“ е познат и по света. Показахме го с фотоизложба на 19 януари в българския културен център „Магура“ в Чикаго. Изложбата ще бъде и на други места по света. Там, където има българи, там е и България, каза кметът на Перник Вяра Церовска.

- реклама -