Радев: Критично важно е медиите да работят за позитивния имидж на България

Само свободните медии могат да отстояват истината и тържеството на справедливостта, да отразяват факти, а не ги измислят и да уважават аудиторията, като правят ясно разграничение между фактите и субективната интерпретация. Критично важно е медиите да работят за позитивния имидж на България, а не да използваме външни фактори да стават арбитри на наши вътрешни проблеми. Това заяви президентът Румен Радев в Казанлък, където се срещна с участници в Осемнадесетата световна среща на българските медии.

Президентът открои темата на тазгодишната среща „Медии и свобода“ като винаги актуална, но с особена тежест днес, когато медийната среда все повече се превръща в критерий за свободата на самото общество. „За нашата зрялост, за нашата култура, за състоянието на нашата демокрация“, допълни държавният глава. По думите му медиите отдавна не са само коректив на властта, а нещо много повече – част от имунната система на обществото, защото едно общество не може да се развива демократично без свободни медии.

„Спомняме си години, в които медийната среда в България непрекъснато се влошаваше и немалка част от медиите вместо да бъдат коректив на властта, често влизаха в ролята на неин рупор“, посочи държавният глава като припомни случаи на разследвани, уволнявани или принуждавани да напуснат своята месторабота журналисти. Той изрази надежда, че с общи усилия тези наследени негативни тенденции ще бъдат преодолени.

„Свободният журналист е този който може да отразява информацията в съответствие с професионалните стандарти без някой да го затваря насила в някакви рамки“, подчерта президентът.

Държавният глава приветства решението форумът да се проведе в Казанлък по време на Празника на розата, който се провежда за 120-а година в града.

- реклама -