Радан Кънев
сн. Фейсбук

Радан Кънев: ЕК ще върне Плана за възстановяване на България за преработка

Европейската комисия ще върне Националния план за възстановяване и устойчивост за преработка, обяви през фейсбук евродепутатът Радан Кънев. По думите му това е било съвсем очаквано предвид, че не отговаря на европейското законодателство.

Новината идва на фона на казаното от вицепремиера по европейските средства Атанас Пеканов в Народното събрание, че служебният кабинет не е притеснен от въпросите на ЕК по българския План. Припомняме, че той беше първоначално изготвен от правителството на ГЕРБ, а след това преработен по време на настоящия служебен кабинет, който е втори подред. Така страната ни се забави с внасянето на плана и получаването на първия транш, ако проектната рамка бъде одобрена, ще се отдалечи значително във времето.

А ето какво още написа Радан Кънев по темата:

„Това не са допълнителни пари, които всяка държава да си „усвоява“ по преценка на правителството, а целевѝ субсидии и заеми за модернизация на икономиката и особено – на енергетиката. Тяхната цел е да осигурят част от нужните инвестиции за преминаване към нисковъглеродна индустрия, енергетика и транспорт и преди всичко – за обезпечаване на енергийна независимост на ниска цена за домакинствата и бизнеса“, написа той.

„Отделно – миналата седмица ЕК много ясно заяви, че средства по Фонда за Справедлив преход (който не влиза в Плана за възстановяване) ще бъдат отпускани единствено на въглищни региони, които имат план за ограничаване на производството от въглища ПРЕДИ 2030г., когато самият фонд ще бъде изчерпан“, добавя още той.

Кънев подчертава, че всичко това налага много спешно преосмисляне и промяна на държавната политика, в т.ч. и съществена промяна на програмата на бъдещото коалиционно управление с мандат на ПП, която далеч не отразява изискванията на ЕК за европейско финансиране в този им вид.

„Пак казвам – времето на красивите думи свърши. Сега е времето на трудните, но много спешни, решения“, завършва евродепутатът.

- реклама -