Атанас Пеканов, Плана за възстановяване, ЕС, забележки, въпроси

Пеканов за Плана за възстановяване: Големите два отворени въпроса са в сферата енергетиката и върховенство на закона

„Получена е обратна връзка от Европейската комисия по Плана за възстановяване и устойчивост. Тя не ни изненадва и не ни притеснява”. Това заяви вицепремиерът Атанас Пеканов по време на първия блицконтрол в 47-ото Народно събрание.

„С годините България всяка година получава препоръки. През 2020 г. те са били 34, а предишната – също толкова. По голяма част от тях не е правено кой знае какво. До момента нямаше европейски механизъм, с който да изискват от нас всяка година да даваме резултат по тези проблеми сектори”, каза още той.

По думите му в Плана има 57 проекта и 46 реформи.

„Получили сме обратна връзка, в която има два големи въпроса и отделни технически въпроси по отделните реформи, например – кога ще бъде въведен този закон – нещо, което не можем да кажем отсега”, посочи той.

„Големите два отворени въпроса са в сферата енергетиката и върховенство на закона. Водихме трудни преговори през последните месеци, дали сме нашата позиция. Не е вярно, че има голяма критика към сектор „Енергетика”. Напротив, там имаме голям прогрес. Имаме обаче наши червени линии, от ЕК упорстват за още реформи, една от тях е реформа в БЕХ – нещо, което служебен кабинет не може да поеме като ангажимент и преговорите продължават”, обясни вицепремиерът.

„По отношение на върховенството на закона – свършихме много добра работа. Министерството на правосъдието предложи механизъм за липсата на отчетност на главния прокурор, зададени са механизми, които предстои да се изчистят. Преговорите продължават”, каза Атанас Пеканов.

Източник: Нова телевизия

- реклама -