проф. Михаил Константинов, броене, разписки, избори, честност, вот

Проф. Константинов: Имаме основания да се съмняваме в честността на вота, ръчното броене е единствената проверка

Няма друг начин за проверка на машинното гласуване, освен ръчното преброяване. Ние имаме основание да се съмняваме в изборния процес, който виждаме напоследък. В две области бе отменено гласуването с машини с обяснение, че има програмна грешка, на едни от последните избори. Ето такива грешки трябва да се избягват. Това каза пред ПИК проф. Михаил Константинов по повод напъните на „Демократична България“ и „мутрите“ на Мая Манолова да осуетят честността на вота със засичането на машинния вот и хартиените разписки.

Нали Европа гледаме. Ваксинират се – умни хора. И ние искаме да се ваксинираме. Ама защо не гледаме, че там няма машини. А ние въвеждаме машини. Те да не са по-глупави хора? Напротив. Има страни, в които машинното гласуване е забранено със закон“, обясни проф. Константинов. Според него твърдението, че при машинното гласуване се избягва купуването на гласове, е абсолютно невярно. „Когато си продал гласа си, ти не искаш да излъжеш купувача. Напротив, изпълняваш волята му, за да вземеш обещаните 50 или колкото лева ти е обещал“, поясни математикът.

Според проф. Константинов на последните избори имало такова контролно броене на разписките в над 1300 секции. ЦИК обаче не публикувала резултатите от него, което станало причина за разразилите скандали.

Хората все по-малко гласували заради страха от машините. Сега се предоставят на избирателите 3 опции, което можело да доведе до снижаване на избирателната активност.

Другата причина за ниската избирателна активност бил страхът от заразата. „310 починали това е чудовищно. Вярно е, че тук са акумулирани и бройките от събота и неделя. Но въпреки това – на ден се падат по 150 – 160 починали. Ужасно е“, поясни проф. Константинов. Според него смъртността е увеличена с около 30% в сравнение с минали години.

- реклама -