Dishonest businessman secretly giving money to his partner in the dark - bribery and venality concepts, panoramic web banner

Изборни драми: Закопчаха кметски брат, арести за вот срещу дърва, машина проговори, пиян гласува 5 минути (Обновява се)

Арестуваха брата на кмета на село Извор за търговия с гласове. В дома му са открити списъци и парични суми. Арестуваха мъж от радомирското село Извор за търговия с гласове. По информация на bTV това е братът на кмета на селото. Задържаният е предлагал пари срещу гласуване.

В дома му са открити и иззети три списъка както и парични суми. Мъжът е арестуван днес по обяд в къщата си. Дъщеря му твърди, че откритите списъци били с имената на гости, които ще бъдат поканени на рожденния ден на сестра й. По официална информация от полицията той е задържан за предлагане на пари срещу гласове. По случая е образувано досъдебно производство.

По сигнал, че търгувал гласове срещу дърва

беше привикан кметът на плевенското село Буковлък Георги Божинов. В селото са най-големите секции в областта, като гласуването започна точно в 7 часа. 5000 души е населението на селото, а там има засилено полицейско присъствие, предава NOVA.

Кметът Георги Божинов съобщи, че е бил привикан да бъде предупреден, че има сигнал за купуване на гласове срещу него в замяна на един кубик дърва. „Това не е вярно, няма процедура, дори няма фирма, спечелила търга за дървата. Полицията стои пред дома ми от 2:30 ч. през нощта. Полицията записва всички номера на колите. Те нагнетяват обстановката, а ние не се продаваме“, обясни той.

Малко по-късно стана ясно, че има два ареста в село Буковлък

след сигнал за покупко-продажба на гласове.

В петък в плевенското село бяха открити изборни списъци и лични данни на избиратели.

Кметът на Буковлък Георги Божинов бе предупреден, че срещу него има сигнал за купуване на гласове, но той отрече.

ЦИК поиска втора машина за две от секциите, тъй като в едната са над 1100 имащите право на глас, а се предполага, че ще има голям интерес. Според председателя на СИК трима души са гласували за половин час. „На предния вот нямаше и 50% избирателна активност, около 200 човека са премахнати от списъците“, съобщава тя.

ЦИК: Над 20 сигнала за агитация получени в деня за размисъл

Засега няма данни за хванати търговци на гласове. Само преди дни служебният МВР шеф Иван Дерменджиев предупреди, че цената на един глас расте. И в тези избори тя варирала между 50 и 100 лева. „Вероятно тенденции за намаляване на избирателната активност водят до повишаване на цената на гласовете“, предположи той.

На брифинга му стана ясно, че са били проведени близо 100 полицейски операции на територията на цялата страна. За времето от 19 август до 28 септември те са били 97.

„В хода на тези повсеместни операции бяха

разкрити са над 550 престъпления, образувани са над 420 досъдебни

и бързи производства като по тях бяха задържани 446 лица, издирени 114 лица, обявени за обощодържавно издирване“, отчетоха от МВР преди няколко дни.

Междувременно машина в избирателна секция във Варна даде странен дефект – при тестовото ѝ включване вчера вечерта тя е изписала „Дневникът е подправен“. Това предаде пък bTV.

Затова в секцията в училище „Пейо Яворов“ в квартал „Владислав Варненчик“ преминаха към гласуване с хартиени бюлетини. Това е решила Районната избирателна комисия (РИК), след като е била сезирана от секционната комисия.

Междувременно пиян мъж се бори с машината пет минути в Бургас.

В бургаския квартал „Комлука”няма желаещи да гласуват. Секциите в училището в квартала „Христо Ботев” са почти празни.

В Шуменско пък бе получен сигнал за член на избирателна комисия, който е гласувал повече от един път в Шуменско, предава NOVA.

Сигналът е от село Вехтово и е за това, че член на комисията гласува с карта вместо гласоподавателите. В момента ЦИК проверява този сигнал.

Две пък са повредените машини в областта. Рано сутринта не е заработила машината в село Каспичан, малко по-късно една от двете машини в една от секциите в Шумен също е спряла да работи.

Започнала е да пуска хартия, без да има карта в нея. Въпреки рестартирането, проблемът не е отстранен и е взето решение да се гласува на единствената машина.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено