Анастас Герджиков. кандидат президент, фалшива новина

Проф. Герджиков: Моята лична кауза е да превърнем България в просперираща икономика и в общество на духа

Моята лична кауза е да превърнем България в просперираща икономика и в общество на духа. За това са нужни поредица от стъпки, които ние сме описали. Не може повече да внасяме разделителни линии, трябва да се обединим. Това заяви независимият кандидат за президент проф. Анастас Герджиков пред БНТ.

На въпрос дали се чувства наистина независим, проф. Герджиков заяви: „Да, защото партиите, които ни подкрепиха, не поискаха нищо в замяна“.

Запитан дали би подкрепил промяна в конституцията, с която да отпадне забраната за двойно гражданство за министри и депутати, той обясни, че тази тема трябва да се обсъди експертно. „Но докато има такова изискване, дори и да е архаично, не може да го нарушаваме“, посочи проф. Герджиков.

Според него казусът с двойното гражданство на Кирил Петков е „разочаровал всички и ги е обезверил, че има върховенство на правото. Не е добре, когато от най-високото място дойде сигнал, че не е нужно да се спазва конституцията“.

На въпрос дали, ако зависи от него, би наложил локдаун в момента, проф. Герджиков заяви: „Аз не бих затворил държавата. Това би нанесло тежък удар върху икономиката, а той вече е нанесен върху образованието“. Той бе категоричен, че най-малките ученици трябва колкото се може по-бързо да се върнат в училищата, а тестове за тях е трябвало да бъдат осигурени още през лятото.

Според него решението на ЦИК за броене на разписките от машинното гласуване е добро.

„Знаете ли обаче какво ми прави впечатление при обиколката ми в страната – много хора се оплакват, че са привиквани в полицията да подписват протоколи за изборите. Хората са сплашвани“, заяви проф. Герджиков.

Относно Софийския университет проф. Герджиков подчерта, че голяма част от дълговете на унивеситета са изплатени и той е в добро финансово състояние.

- реклама -