проф. Анастас Герджиков, служебно правителство, Румен Радев, президент, кандидат
кадър: bTV

Проф. Герджиков: Апокалипсис – така лекарите описват ситуацията в болниците в момента

Проф. Герджиков ще обедини исканията на медиците и проблемите, с които се сблъскват в борбата с коронавируса и ще ги обяви пред обществеността. Миналата седмица кандидатът за президент инициира неформален кризисен щаб, след като според него служебният кабинет не се справя с кризата.

„Държавата не трябва да пести усилия и средства в битката с пандемията, иначе губим войната. Веднага трябва да бъдат предоставени достатъчно средства за справяне с кризата и за медиците на първа линия, както и за намаляване на икономическите последици от тежката ситуация“, това каза проф. Анастас Герджиков след първото заседание на неформалния кризисен щаб, иницииран от него заради пандемията. „Ситуацията в болниците е апокалиптична. Няма редовни доставки на лекарства, няма достатъчно персонал, вероятно ни чака и пета вълна на коронавируса. Има няколко основни проблема, които трябва спешно да се решат, за да се намали натискът върху здравната система“, това алармираха медиците по време на онлайн дискусията. Освен кандидата за президент, в нея участваха директорите на няколко общински болници в София и други експерти.

„Вие сте най-ценни в момента, медиците, които се сблъсквате с тежката четвърта вълна на коронавируса, която само вчера е отнела живота на 334 българи – рекорден брой жертви за един ден. Вие сте експертите, които знаете отговорите. Цифрите не са само статистика, за мен зад тях стои трагедията на 334 семейства вчера, и на над 25 хиляди семейства на починали от коронавируса българи от началото на пандемията досега. Това е населението на един български град“, заяви проф. Герджиков.

На срещата директорите на болниците споделиха, че положението е изключително тежко. В момента ковид отделенията са пълни, очертава се критичната ситуация с болнични легла да продължи и още следващата седмица да няма свободни. Като много сериозен проблем те посочиха това, че има недостиг на медикаменти и не се осигурява ритмично снабдяване с лекарства. Започваме едно лечение, медикаментите свършват, минаваме на други, но това влияе зле на пациента и лечението. Дали сме заявки за различни лекарства, но те не достигат до нас. Нашата информация е, че има внесени 30 000 броя Ремдесивир за цялата страна, което е крайно недостатъчно, защото само за лечението на един пациент са нужни 12 флакона.

Според тях откриването на нови легла и отделения не е възможно, защото медицинският персонал е крайно недостатъчен и не достигат специалисти като анестезиолози, реаниматори и медицински сестри. „Не може просто да разпоредиш увеличаване на броя на леглата, защото всяко болнично легло изисква и съответния персонал“, казаха лекарите. Те обясниха, че това са същите екипи, които посрещат болните още от първата вълна и освен, че са изтощени, вече не всички получават пълното допълнително възнаграждение от 1000 лева. Според тях ваксинационната кампания трябва да се реализира по друг начин и да бъде много по-мащабна.

Проф. Герджиков ще обедини исканията на медиците и проблемите, с които се сблъскват в борбата с коронавируса и ще ги обяви пред обществеността. Миналата седмица кандидатът за президент инициира неформален кризисен щаб, след като според него служебният кабинет не се справя с кризата.

„Ако бъда избран за президент, ще работя активно за това най-после да се случи закъснялата информационна кампания за хората и за това да има навременни и работещи мерки срещу вируса. Бих свикал Консултативния съвет за национална сигурност, за да могат политиците и експертите заедно да търсят решения“, каза още проф. Герджиков.

- реклама -