Продължава операцията по изтегляне на дерайлиралия влак в Кресненското дефиле – СНИМКИ, ВИДЕО

През целия ден ще продължи операцията по изтегляне на дерайлиралия пътнически влак от Петрич за София. Огледът на място е показал, че работата ще се усложни заради разрушения близо 70-метров релсов път. Очаква се на мястото да пристигнат и алпинисти за обрушване на ската, от който се се откъснали скалните късове. Осем души пострадаха при инцидента с влак в Кресненското дефиле миналата вечер. Трима от ранените остават в болницата в Благоевград.

Още тази нощ започна отстраняването пораженията от дерайлиралия локомотив при км. 146.5 на входа на Кресненското дефиле. Подменя се контактната мрежа, разкъсана заради съборен от локомотива стълб.

Тази сутрин се осигуряваше достъп на специализирана техника, която да премести локомотива, за да се ремонтира разкъсания релсов път. Влакове по линията все още не се движат.

 

Бисер Минчев – главен ревизор по безопасността в Националната компания „Железопътна инфраструктура“, съобщи за БНР, че е организирано превозването с автобуси на пътниците от влаковете, които преминават по проблемното трасе.

Минчев прогнозира, че в рамките на 48 часа ще бъде отворено движението там и обясни:

„Започнахме още снощи възстановителните работи, изтеглихме вагоните, остана само дерайлиралият локомотив. Очакваме специалисти да огледат скалния откос, за да видим дали няма опасност от ново срутване на скална маса. След това ще започне раздробяване на късовете, след което ще се насочим към вдигането на локомотива, поставянето му на релсите и прибирането му. След това имаме мероприятия по възстановяване на железния път. Амбицията ни е в рамките на 48 часа да се оправят“.

Точно на това място не е имало сигнал за това, че скалната маса работи и ще има срутване, коментира още Минчев.

„Локомотивът в момента е около 45 градуса наклонен, в доста лошо състояние, както и единият вагон. Ударът е бил доста сериозен, за да го извади в това положение. Откъсал се е един доста голям скален къс, около 40 кубика, един още по-малък около 10 кубика и около 100 кубика скална и земна маса“, уточни той.

 

- реклама -