Трима души остават в болница след инцидента с влак в Кресненското дефиле

дерайлирал влак Кресненско дефиле

Осем души са пострадалите при инцидента с влак в Кресненското дефиле миналата вечер. Трима от ранените остават в болницата в Благоевград.

Това са помощник-машинистът, който е с комоцио, началник-влака, който е с разкъсна рана, и един от пътниците, който има контузна рана на главата. Хората са добре, нямат особено тежки наранявания, обясни областният управител на града Бисер Михайлов пред bTV.

Останалите петима пострадали, които са закарани с екипите на спешна помощ, са освободени за домашно лечение.

Сигналът за сблъсъка на локомотива с паднали на релсите скални отломки е подаден на телефон 112 в 18:55 ч. Общо 55 пътници са евакуирани от авариралия влак и са превозени с автобуси.

До два часа през нощта екипите на Националната компания „Железопътна инфраструктура“ са работили по отстраняване на подвижния състав от линията. Разкачен е контактният проводник. Направена е мобилизация на тежка пътна механизация, която пътува из цялата страна. Проверява се дали има опасност за допълнително срутвания и свличания, коментира генералният директор на държавното предприятие Красимир Папукчийски.

През целия ден днес ще продължи операцията по изтегляне на дерайлиралия пътнически влак. Железопътното движение в участъка ще бъде възстановено най-рано след 48 часа.

Създадена е организация за превоз с автобуси на пътниците за следващите влакове по трасето.

Това е втори случай на дерайлиране на влак в района. Преди 11 години, през 2007 локомотив дерайлира малко преди жп-прелеза на пътя за Стара Кресна, тогава нямаше пострадали.