Нотр Дам пожар

Пожарът в „Нотр Дам“ е потушен, спасени са най-ценните артефакти

Пожарът в парижката катедрала „Нотр Дам“ беше потушен.

Това съобщиха френските медии, които се позоваха на пожарните служби в града.

„Пожарът е потушен, продължаваме да следим остатъчните пламъци и да охлаждаме горещите части на сградата, включително корабът и едновременно с това следим да не няма възобновяване на пожара“, се казва в съобщението.

Най-ценните артефакти, пазени в катедралата „Нотр Дам“ са били спасени от избухналия пожар.

Короната от тръни и туниката на канонизирания за светец крал на Франция от 13-ти век Луи IX са на сигурно място, обяви ректорът на „Нотр Дам“ Патрик Шове.

Според ръководителя на Събранието на епископите на Франция Ерик де Мулен-Бофор, възстановяването на щетите от пожара в световноизвестния готически храм „ще отнеме години“.

Пожарната служба обяви, че около две трети от сложната, дървена конструкция на покрива на „Нотр Дам“, известна като „Гората“, се е срутила в резултат на огъня.

Зашеметени парижани и туристи – някои плачещи, други с молитви – гледаха с ужас в центъра на Париж в понеделник вечерта, когато пожарникарите се бориха с часове да потушат пламъците, поглъщащи катедралата Нотр Дам. За щастие, трагедията се размина без жертви и ранени.

Всичко започна в 18:50 местно време (19:50 българско), когато над покрива на Парижката Света Богородица, една от най-посещаваните забележителности в Европа, към небето се извиха пламъци и облаци сив дим. Веднага към Ил дьо ла Сите, остров на река Сена в сърцето на френската столица, се отправиха стотици пожарни.

Според информация на „Франс прес“, най-вероятно пожарът е възникнал заради ремонтните дейности, тъй като от няколко месеца се прави капитален ремонт на катедралата.

В 19:50, когато горната част на кулата на Нотр Дам се срути в огнения ад, който се беше разпрострял по целия покрив.

Френският президент Еманюел Макрон отмени своя важна политическа реч и веднага тръгна към Нотр Дам, където малко след това падна целият покрив, а медиите съобщиха, че пламъците са обхванали носещата конструкция.

„Избегнахме най-лошото“, каза Макрон, като имаше предвид опасността да се срутят двете основни кули, които доминират фасадата на „Нотр Дам“.

Президентът каза още, че започва кампания за събиране на дарения, с които да бъде реставрирана катедралата.

„Ще построим „Нотр Дам“ наново“, каза Макрон.

В гасенето на пламъците се включиха повече от 400 пожарникари, които се опитваха да предотвратят прехвърлянето на пламъците към фасадата и двете основни камбанарии на Нотр Дам и в крайна сметка успяха да го направят.

Служителите на противопожарната служба дори влязоха във вътрешността на катедралата, откъдето извадиха олтарът и неговия кръст преди да излязат заради бързо разпространяващия се огън по дървените греди.

Още днес започва събирането на пари от френските граждани чрез дарителска кампания.

Пино, една от най-богатите фамилии във Франция, вече обеща 100 милиона евро за каузата.

- реклама -