Нотр Дам

Голям пожар в катедралата Нотр Дам в Париж, кулата и покривът се срутиха – СНИМКИ, ВИДЕО

Голям пожар избухна в парижката катедрала „Нотр Дам“.

Въпреки усилията на пожарникарите кулата с форма на стрела в задната част на катедралата рухна под напора на пламъците, които обхванаха цялата горна част на храма, предадоха световните агенции.

Малко преди кулата да рухне, след като беше обхваната цялата от пожара, говорителят на катедралата Андре Фино каза, че цялото скеле на катедралата гори.

Според в. „Фигаро“ част от горящия покрив също се е срутил.

Нотр Дам Париж

На място има много пожарникари с техника. Районът е отцепен.

Говорител на Нотр Дам обяви, че целият дървен интериор на катедралата гори. По думите му вътрешността вероятно ще бъде унищожена изцяло.

Заместник-кметът на Париж Еманюел Грегоар каза, че катедралата е понесла колосални щети от пожара, който е започнал в островърхата ѝ кула, която рухна под напора на пламъците, предаде Асошиейтед прес.

Пред телевизия Бе Еф Ем Те Ве Грегоар каза още, че пожарникарите сега се опитват да съхранят произведенията на изкуството и други безценни предмети, съхранявани в храма.

Часове наред огромни пламъци и пушек се виждат отдалече. Пожарът е избухнал около 18:50 ч. местно време.

Засега причините остават неизвестни.


Пожарът най-вероятно е свързан с реставриращите дейности, които текат в момента на мястото, съобщиха от пожарната.

Миналата седмица 16 статуи, разположени около срутилата се кула-стрела, бяха свалени зрелищно с помощта на огромен кран, за да бъдат поверени на ателиета, в които да бъдат реставрирани. По време на тази операция 100-метровият кран в продължение на 10 часа сваляше една по една 16-те медни статуи, изобразяващи 12 апостоли и 4 евангелисти.

Миналата година католическата църква във Франция отправи спешен призив за набиране на средства за катедралата, която е започнала да се руши.

Голяма операция е вход, за да се справи с пожара, като районът около сградата в центъра на Париж е бил евакуиран, заявиха от местните власти.

Кметът на Париж Ан Идалго описа случилото се като „ужасен пожар” и призова хората на мястото да спазват границите определени от пожарникарите, за да се гарантира, че те ще останат в безопасност.

Заради инцидента френският президент Еманюел Макрон отмени голямата си политическа реч

Президентът Макрон: Част от нас изгоря тази вечер

Френският президент написа в Туитър, че „част от всеки французин е изгоряла днес“.

„Нотр Дам – обхваната от пламъци. Емоцията на цялата нация. Като всеки мой сънародник, аз съм натъжен да видя как част от нас изгоря тази вечер“, допълва Макрон.

Той изрази съчувствие и солидарност с „всички католици и всички французи“.

Еманюел Макрон трябваше да обяви тази вечер какви ще са първите конкретни промени в резултат на многомесечните протести на „жълтите жилетки“ срещу неговото управление.

Президентът отмени речта, която щеше да се предава на живо по националната телевизия, за да отиде до катедралата „Нотр Дам“.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп нарече случилото се „ужасяващо“. „Ужасно е да гледам в пламъци катедралата „Нотр Дам. Трябва да се действа бързо“, написа стопанинът на Белия дом в Туитър.

Пожарът в Нотр Дам се разрази в първия ден на Страстната седмица.

Катедралата „Нотр Дам“ или „Света Богородица“ е един от символите на Париж. Тя е построена през 1163 – 1345 г. и е едно от най-великите постижения на готическата архитектура.

Катедралата „Парижката Света Богородица“ е един от върховете във френското изкуство с удивителното равновесие на пропорциите и хармоничната си фасада. Дълга е 130 метра и е широка 50 метра, а 3-етажните квадратни кули са високи 69 метра. В южната кула са разположени камбаните, най-голямата от които тежи 15 тона, а само езикът ѝ надвишава 500 кг. Стрелата е с височина 96 метра.

Катедралата има чудесен орган и съвършена акустика. Там всяка неделя в 17:30 часа се провеждат безплатни концерти. Катедралата побира 9000 души.

Тук през 1804 г. е коронован за император Наполеон Първи, а през 1970 г. е извършено опелото на генерал Шарл дьо Гол.

- реклама -