Появи се нова и много изобретателна измамна схема в интернет

Появи се нова и много изобретателна измамна схема в интернет. Нова измамна схема в интернет, която навлиза у нас. Измамниците започнаха да раздават пари, за да могат да спечелят доверието на жертвите.

Веднъж хванати в капана,

потърпевшите започват да инвестират големи суми, а след това мошениците изчезват безследно.  IT специалистът Анна Рожкова не подозирала, че може да се оплете в пипалата на онлайн измамници. Всичко започнало точно преди седмица,

когато получава известие в WhatsАpp.

„Попитаха ме дали имам свободно време. Много лесни задачи, за които лесно се получават пари. За много кратко време сумите ескалираха“, разказва Анна Рожкова, жертва на кибер измама в ефира на NOVA.

Съобщението с произход от Йемен гласи, че може да се печелят между 5 и 100 евро на ден. Анна само трябва да хареса няколко

видеа в YouTube и тя приема задачата.

„И моментално по сметката ми в Revolut дойдоха 5 евро. Веднага ги получих, а реално своето време, което инвестирах, беше няколко секунди. Просто няколко клика. Всъщност идеята е, че там има нива. Първото ниво получава едно евро за видео и после са по-големи сумите“, твърди Анна.

След като вдига нивото я добавят в

Telegram групата “Ежедневни задачи“. Там вижда при каква вноска колко пари може да спечели. Комисионните варират от 52 до 15 000 евро. За да не прави голям риск програмистката инвестира в по-ниските нива. И започва да печели.

„Аз бях на ВИП 2, когато изпратих 90 лева

и получих 72 евро като печалба от това. Бях вкарана в група от 5 души. Групова задача, където инвестицията беше 1280 лева. Аз казах, че нямам такива пари, и отговорът беше:  „Всички се стараем, когато работим. Трябва да полагаме усилия. Положете усилия да ги намерите. Може да попитате приятели. Както досега  – ще ви върнем повече“, твърди тя.

И така когато сумите станали по-сериозни,

добрият тон загрубял. „Тогава казах, че това за мен е измама, че ще се обърна към медиите. Тогава започнаха да ме заплашват с адвокати. „До три дни ще се свърже адвокат с вас“. След няколко часа ми писаха:

„Намерихте ли пари или адвокат да се свърже с вас?“,

разказва Анна. По думите ѝ тя все още не се е свързала с властите, тъй като „това се случило преди няколко дни“ и първият ѝ контакт бил екипът на NOVA.

Потърсихме отдел “Киберпрестъпления“ към ГДБОП, за да ни кажат могат ли да бъдат върнати парите на измамените българи и колко са те,

но коментар не получихме.

С етичния хакер Симеон Нгуен екипът ни тръгна по дигиталните следи на престъпниците.

„Информацията сочи към азиатски държави. Най-вероятно Китай. Забелязах, че от IP-тата – едното е в Хонконг, а другото в Токио. Това е доста често срещана техника – “нещо за нещо“. Да те примамят, да те хванат на кукичката и след това да те ударят по-сериозно“, твърди Симеон Нгуен, етичен хакер.

Ало измама: Тийнейджър накара жена да хвърли над 40 000 лв. през терасата

Софийска районна прокуратура обвини 19-годишен мъж за телефонна измама, при която е причинена имотна вреда на възрастна жена, съобщиха от обвинението.

На 12 април в ж.к. „Бъкстон“ в столицата, неизвестен мъж заблудил жена. Той ѝ се обадил й ѝ казал, че неин близък е в болница и че тя трябва да му даде пари. Жената изхвърлила през терасата на апартамента си торбичка с 35 000 лева и 3 400 евро.

Обвиняемият като помагач с неустановени по делото лица, с цел да набави за себе си и за другиго имотна облага, е причинил имотна вреда на възрастната жена в размер на 35 000 лева и 3 400 евро.

По случая е започнато разследване. Мъжът е задържан за срок до 72 часа. Наблюдаващ прокурор внесе искане в съда за постоянен арест спрямо обвиняемия.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено