перфоратор градски транспорт елекронна система тикет обществена поръчка ЦГМ

Перфораторите в градския транспорт остават…засега. Електронно таксуване най-рано след 2-3 години

До три месеца се очаква да бъде избран изпълнител за новата билетна система в столицата.

Тя ще даде нови възможности за купуване на билети и ще въведе видеонаблюдение в обществения транспорт.

Една от опциите, която ще даде тикет системата на пътниците, е да си купуват билет и с мобилния телефон. Това може да стане чрез приложение, с което на телефона си ще получаваме код. Именно този код ще проверяват и контрольорите в градския транспорт.

Това обяви изпълнителният директор на Центъра за градска мобилност Христиан Петров.

2019 г. вече не е реалистичен вариант за стартирането на Системата за електронно таксуване и видеонаблюдение в столичния градски транспорт, съобщи още той.

Към този момент има 10 фирми кандидатки за изпълнението на проекта. Срокът, който от ЦГМ са заложили за изграждането на системата е 2 години, но той ще стартира, когато вече има подписан договор с фирмата изпълнител. На този етап комисията за избор на изпълнител обсъжда офертите на 10-те фирми кандидатки. Следващият етап от процедурата ще бъде подписването на договор за изпълнение на поръчката.

Цената за изпълнението на поръчката беше променена от 20 млн. лева на 88 млн. лева, но поръчката от 20 млн. лева няма нищо общо по параметри с новата процедура, коментира Христиан Петров. Средствата за изпълнението ѝ ще бъдат осигурени от бюджета на ЦГМ като плащането на цялата сума се поема от фирмата изпълнител първоначално, а ЦГМ от своя страна ще изплаща сумата на фирмата в период от 10 години на месечни вноски.

Изграждането на системата ще осигури засилен контрол срещу лоши практики като хора, които пътуват гратис, проява на насилие в градския транспорт като всеки сигнал би могъл да бъде проверяван чрез видеонаблюдението, което предстои да бъде инсталирано.

Хартиеният билет няма да отпадне.

Новата система ще даде възможност за разширено използване на транспорта и ще осигури по-лесен начин за закупуване на превозен документ. Със въвеждането ѝ ще отпадне нуждата да се ходи до каса на ЦГМ за зареждане на картата за пътуване – те ще могат да бъдат зареждани онлайн.

Тикет системата също така ще гарантира единен превозен документ за всички видове транспортни средства.

- реклама -