Сидеров Симеонов Захариева вероизповедания

Патриотите поискаха изслушване на Захариева заради изказването на Чавушоглу за вероизповеданията

Искаме изслушване на външния министър Екатерина Захариева – очевидно изказването на Мевлют Чавушоглу е намеса във вътрешните ни работи.

Това каза лидерът на „Атака“ Волен Сидеров в Народното събрание.

Сидеров прогнозира, че премиерът Бойко Борисов също ще вземе отношение по въпроса.

„Мигрантите са едно, тук достойнството на България трябва да се пази“, допълни Сидеров. „Днес подписахме едно искане да бъде изслушана министър Захариева по този въпрос в сряда. Очевидно това е намеса. Не може външният министър на друга държава да се изказва по този начин“, каза още Сидеров.

Във връзка със Закона за вероизповеданията, Сидеров обясни, че мнението му е, че по начало с този закон се е избързало.

„Закон за вероизповеданията, даже не знам дали е необходим нов. Това е една много деликатна тема. Този закон не е навременен, но така или иначе те го прокараха“, каза още лидерът на „Атака“.

Според него е било хубаво той да бъде изтеглен и дообмислен.

На въпрос каква трябва да бъде българската позиция, Сидеров посочи, че тя трябва да бъде за ненамеса.

„Има си регламент в дипломацията, ноти, разговор с посланици и т.н. Външно трябва да знаят какво да направят, но трябва да реагират по някакъв начин и да поискат най-малкото обяснение от посланика, да се види какво е изказването на външния им министър“, допълни Сидеров. Според него посланикът трябва да бъде извикан и да се поиска евентуално извинение.

На същото мнение бе и лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

Според него опитите за намеса на Турция у нас са публичен факт. „От това изслушване надали ще научим кой знае какво. Фактите са ясни, категорични и публични“, каза Симеонов.

„Постоянно се правят някакви провокации, както беше с учебниците, в които България беше включена в границите на Турция. Както беше с изявленията на Ердоган на предизборен митинг, че са му близки до сърцето региони като Кърджали и т.н.“, допълни още той. Според него така югоизточната ни съседка прави „сондажи по отношение на жизнеността на инстинкта за самосъхранение на България“.

Във връзка с листата на „Атака“ за евроизборите, Сидеров обясни:

„Нашата листа ще я води млад човек, който ще го изберат зрителите на ТВ „Алфа“, каза Сидеров. По думите му човекът няма да е случаен гражданин и това ще се случва пред очите на българските граждани. „Абсолютно реалити, само че политическо“, допълни лидерът на „Атака“. По думите му няма да има партийни активисти и хора от ръководството, а само млади хора. Сидеров уточни, че неговата роля ще бъде свързана с участие в журито.

Източник: „Фокус“

- реклама -