Пътешествие в най-северния град на света

Лонгийър е най-серевният град на света с население над 1000 души

Връзката с него се осъществява с помощта на самолетите, които кацат на най-северното в света летище Свалбард, извършващо регулярни рейсове.

Градът е основан през 1906 година от американския инженер Джон Манро Лонгйир заради откритите залежи на въглища. През 1916 година населеното място е било продадено на норвежка компания.

На 2 септември 1941 г., по време на Втората световна овйна, всички 765 жители на градчето са били евакуирани във Великобритания. Самият град, около който имало множество реднични шахти и галерии, бил унищожен.

В средата на 70-те години норвежкото правителство предприело мерки за нормализирането на живота в градчето и за развитие на неговата инфраструктура. Силно бил намален въгледобивът и в момента от единствената шахта се вадят въглища само за покриване нуждите на градската електроцентрала.

Климатът тук, разбира се, е арктически. През голямата част от годината температурата е под нулата. Средната температура през годината е -6 градуса, а през януари пада до -14,6 градуса. Най-високата температура от 21.3 градуса е била рагистрирана през юли 1971 година, а най-ниската -46,3 градуса е отчетена през март 1986 година.

Днес градът предлага голямо разнообразие от дейности и спортни съоръжения

Тук има плувна зала, стена за катерене, голяма спортна зала, една бакалница, три бара, три хотела, една църква, няколко туристически магазина, кино през неделите, един нощен клуб и игрище за скуош. Също така тук е и седалището на Свалбардския университет, който представя четири норвежки университета и дава университетско ниво на обучение в областта на полярното обучение.

В края на 2007 г. Лонгийър се населява от около 2 060 души. Около 15% от населението му не са норвежци, като най-добре представените чужденци са тайландци, шведи, руси и украинци.

По-голямата част от туристите в Лонгийър пристигат през пролетта и лятото. Градът е много популярен през пролетта, тъй като остров Западен Шпицберген е едно от малкото места в Норвегия, където може да се кара снегоход на открито без специално разрешение. Някои туроператори набират големи групи от туристи от февруари до ноември.

Стриктните екологични закони обаче правят достъпен не целия остров

На много места туристите могат да видят предупреждение за наличието на мечки.

На други места – да срещнат елени

Градът пази още ужаса от 29 август 1996 година, когато се разби самолет със 141 души на борда. Загинаха всички – и пътниците, и екипажът.

- реклама -