Пържолата гони 14 лв. за килограм, шампиони сме по поскъпване в ЕС

Пържолата гони 14 лв. за килограм, шампиони сме по поскъпване в ЕС. България за пореден път се оказва държавата-членка на ЕС, в която цените на храните чупят рекорд. По годишно поскъпване на месото ние сме водеща държава с 8,2% ръст на цената. Средният в Евросъюза е само 3,3 на сто, а за държавите от еврозоната – 3,1%, сочат данни на Евростат.

На практика всички основни видове месо, които се консумират у нас, поскъпват, като

най-висок е процентът при агнешкото и свинското

От средно 11,98 лв. за килограм вратни пържоли преди една година те вече струват 13,16 лв. Това е с 9,84% по-скъпо. За сравнение, средният процент поскъпване на същото месо в ЕС е само 5,7%.

При агнешката плешка ръстът на цената у нас е още по-голям – 10%, сочат данните на Евростат. В ЕС обаче е само 4,5%.

Телешкото и говеждото на българския пазар също гонят рекорди.

Преди една година телешкото за готвене в България е струвало с 5,6% по-евтино. В ЕС цената е била само с 3% по-ниска от сегашната. В статистиката няма данни за цената на телешките и говежди стекове, но най-вероятно при тях разликата е още по-голяма. Дори пилешкото месо, което в много страни членки поевтинява за последните 12 месеца, у нас поскъпва макар и само с 0,7%. През същото време средната цена на пилешкото в ЕС е намаляла с 1,6%. У нас замразеното пиле, което до миналата година струваше около 7,90 лв., вече масово е 8 лева.

“Данните на Евростат почти съвпадат с нашите,

но имайте предвид, че това е годишна статистика и тя показва само разликата в цените за период от 12 месеца назад във времето. Не бива да се забравя обаче, че цената на месото, особено на свинското, което е с най-голяма консумация на нашия пазар, не беше променяна изобщо през периода 2020-2022 г. Много видове сега струват толкова, колкото и през 2019 г., но при далеч по-големи разходи на производителите”, каза за “24 часа” Владимир Иванов, шеф на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата.

В момента

няма нито недостиг, нито свръхпредлагане на никакви видове месо

и ако тази ситуация се задържи още, кривата на цените много скоро ще започне да пада и ще се изравни за целия ЕС, смята Иванов.

Всъщност има две държави в Европа, в които и сега поскъпването на месото е по-високо, отколкото в България, но те не са членки на ЕС. Едната е Турция, където месото е със 100% по-скъпо в сравнение с миналата година. Другата е Сърбия, където месото е поскъпнало с 9%. Но в Северна Македония годишното поскъпване е само 0,9%.

Навсякъде в ЕС, включително и в България темповете на поскъпване на месото намаляват. Пикът е бил в началото на 2023 г., когато годишното поскъпване на месото е било 17% в ЕС и малко над 27% в България.

- реклама -