Индонезия, самолет, останки,

Откриха останките на катастрофиралия индонезийски самолет – Снимки

Открито е мястото в Яванско море, където вероятно е паднал пътническият Боинг-737 след излитането си от столицата Джакарта.

Това съобщиха индонезийските власти.

Аварийните екипи са засекли в морето сигнали, излъчвани вероятно от черната кутия на самолета.

Машината с 62-ма души на борда изчезна от радарите след четири минути във въздуха на път за Понтианак в провинция Западен Калимантан.

Самолетът не е изпратил сигнал за бедствие, но се е снижил рязко с 3 хиляди метра за по-малко от минута, сочат радарните данни. Вече са открити предполагаеми отломки и части от тела.

„Спасителите в Джакарта са получили информация от рибари, които твърдят, че са чули експлозия. Към момента не можем да кажем дали експлозията е свързана със самолета. Открихме някои отломки, за които подозираме, че са от самолета, но това предстои да бъде потвърдено“, заяви Бамбанг Сурио Аджи от аварийните служби на Индонезия.

На борда е имало 12 души екипаж и 50 пътници, включително седем деца и три бебета.

Всички са индонезийци. Машината е на 26 години и била в добро състояние. Полетът е закъснял с 30 минути поради силен дъжд.

Изчезналият Боинг е различен от модификацията 737 Макс, спряна за цялостна преработка до декември след две фатални катастрофи.

Авиационният сектор на Индонезия отдавна има репутацията на лоша безопасност и преди време на авиокомпаниите беше забранено влизането във въздушното пространство на САЩ и Европа.

През 2014 г. самолет на „AirAsia“, насочен от Сурабая към Сингапур, катастрофира със загуба на 162 живота. В заключителния доклад на местните следователи за тази катастрофа се посочва, че основните фактори включват хронично дефектен компонент в системата за управление на руля, лоша поддръжка и неадекватна реакция на пилотите.

Година по-късно, през 2015 г., над 140 души, включително десетки на земята, бяха убити, когато военен самолет катастрофира малко след излитането в Медан на остров Суматра.

- реклама -