Откриха черната кутия на разбилия се руски военен самолет

Водолазите откриха една от бордовите черни кутии на разбилия се руски военен самолет Ту-154. Кутията е намерена в Черно море, съобщава ТАСС, цитирайки източници от силовите структури.

„По време на разследването, при работа под кабината, е намерена черната кутия“, се казва в съобщението. Засега обаче няма информация за състоянието на кутията, която вече е извадена от водата и ще бъде транспортирана със самолет до Москва. Разшифроването обаче може да отнеме от няколко дни до няколко седмици.

В задната част на самолета има още две черни кутии, които все още се издирват, обясни източникът

По информация на ТАСС вече са намерени 12 тела на загинали. Те се превозват със самолет към Москва, за провеждането на генетична експертиза. Събрани са и голям брой отломки от разбилия се самолет. Във водата са открити части от фюзелажа, двигателя и опашката на самолета, съобщи РИА Новости.

Една от най-вероятните версии за трагедията е попадане на странични предмети в двигателя на самолета. Други версии са претоварване и техническа повреда. Проверява се и възможността за пилотска грешка. По-рано снощи бе обявено, че се работи по четири основни версии, като засега версията тероризъм се изключва.

Открит бе и очевидец, според когото грешката е на пилотите

Те извели Ту-154 под свръхкритичен ъгъл и с твърде ниска скорост. Сега с наличието на едната черна кутия тази информация ще може да се потвърди или опровергае. Повредите по задната част на руския Ту-154 свидетелстват, че командирът е искал да приводни машината.

В мащабното издирване на тела на загинали и останки от катастрофиралия край Сочи самолет участват повече от 3 000 души. В операцията са ангажирани 45 кораба, 192 водолази, 12 самолета и пет хеликоптера.

На борда на самолета е имало 92-ма души: музиканти от легендарния ансамбъл „Александров“, представители на медиите и Доктор Лиза.

- реклама -