мигранти трафиканти обвинения прокуратура

Осем души са с повдигнати обвинения за трафик на мигранти, иракчанин е ръководител на групата – Видео

С нарочно постановление на водещия на разследването са повдигнати обвинения на 8 лица за участие в организирана престъпна група с цел превеждане на групи хора от територията на страната ни без разрешение на надлежните органи на властта и не през определените за това места.

Това съобщи Сийка Милева, говорител на Специализираната прокуратура по повод неутрализираната на територията на България международна организирана престъпна група за нелегален трафик на мигранти.

„В сряда, Специализирана прокуратура ще поиска от Специализиран наказателен съд определяне на най-тежките мерки по отношение на всички обвиняеми, а именно задържане под стража“, допълни още Сийка Милева.

Тя уточни, че в състава на организираната престъпна група влизат 2 български граждани, 1 сирийски гражданин, 1 иракчанин и 4 афганистански граждани.

Ръководителят на групата е иракският гражданин.

Превеждането е извършвано по изключително опасен начин за живота и здравето на мигрантите.

Те са превеждани през така наречените „зелени граници“, а именно гъсти, гористи местности.

Дейността на престъпната група е започнала от Кабул, Афганистан и се е ръководила от лице, което било роднина на член на организираната престъпна група. Това лице организирало набирането и транспортирането на мигрантите от Афганистан, през Иран до Турция, където те бивали посрещани от друго лице, което организирало ръководството на групата на територията на Турция.

Той превеждал групата по канал от Турция към България през река Марица. Милева подчерта, че на територията на България трафикираните лица били превозвани със специални бусове, като са ги укривали и настанявали в наемани секретни квартири в кв. „Филиповци“ и кв. „Орландовци“.

Лицата престоявали от един до два дни на територията на страната ни с цел да не будят подозрение и да не се харчат допълнителни средства за тяхната прехрана и нощувка, добави още Милева.

- реклама -