Гешев, трафик, мигранти, група, чужденци, Афганистан

Иван Гешев: Повече от 17 души са задържани за трафик на мигранти, повечето чужденци

17 души за задържани при днешната акция на Специализираната прокуратура и ГДБОП в София, Ямболско и Бургаско.

Това съобщи зам.-главният прокурор Иван Гешев.

Днешните действия са продължение на мащабната операция „Халифакс“ на европейските полицейски служби и прокуратура през 2017 г.

В хода на разследването е имало информация за по-малка група, като днес са предприети действия по разследване, към момента са задържани над 17 лица, съобщи Гешев.

Утре ще стане ясно колко от тях ще имат повдигнати обвинения.

Гешев заяви, че групата основно е оперирала на територията на България. По-голямата част от групата е съставена от чужденци от Ирак и Афганистан, които са с временен или постоянен статут у нас.

Основно са се занимавали с трафик на мигранти, основно от Афганистан към Западна Европа.

Схемата е, когато мигрантите незаконно преминат границата, въпросната група ги поема, настанява ги в циганските махали в София, Свиленград и Бургас. Оттам трафикантите ги прехвърляли към границата със Сърбия.

Колко точно е сумата и дали има твърди тарифи, Гешев не се отказа да съобщи, но данните са, че са няколко хиляди евро на човек.

На въпрос колко хора преминават, Гешев заяви, че групата е мащабна, защото е имала възможност да поеме стотици мигранти.

„Обхваща всякакви хора, от хазаи, шофьори, координатори, едно голямо завършено търговско дружество за трафик на мигранти, което е незаконно“, допълни още Иван Гешев.

Гешев не скри, че подобни групи са подпомагани от държавни служители, като се сеща поне за четири досъдебни производства срещу граничари, които са помогали с логистика за преминаване на границата. Той не се нае да каже, дали и по това дело ще излязат подобни данни.

На въпрос дали има ранен по време на акцията, зам.-главният прокурор заяви категорично, че няма нищо общо с акцията, а паралелно се е случил битов конфликт.

 

- реклама -