Oперация „Хаос и ужас“: Какво се случва с украинските бежанци (Обзор)

Oперация „Хаос и ужас“: Какво се случва с украинските бежанци? След като вчера държавата обяви, че прекратява плана по разселване на бягащите от войната в Украйна, днес хаосът е пълен.

Повече от 300 украинци потеглиха с

извънредна влакова композиция от Варна, а първите бежанци пристигнаха в буферните центрове в „Сарафово” и Рибарица. Междувременно се оказа, че се издига палатков лагер за украинските бежанци в Сарафово, а

буферният център в Елхово разполага с 221 фургона.

Повече от 300 украински граждани потеглиха от Варна към вътрешността на страната с извънредна влакова композиция във вторник.

украинци

Досега те живееха в хотели в курортните комплекси около крайморския град. Бежанците пристигнаха на жп гарата с автобуси. Осигурената влакова композиция ще ги отведе до Сливен. Над 95 хил. са украинските бежанци в България.

Междувременно започна извозването на

украинските бежанци от хотелите в Слънчев бряг към двата буферни центъра в Сарафово, където вече се издига палатков лагер и този в Елхово, където са разположени контейнери.

Днес изтича срокът, в който настанените в хотели по морето, трябваше да освободят легловата база

„В Сарафово в момента можем да приемем 250 души.

От утре бройката ще е над 1000.

Условията са над тези, които се изискват от ЕС, тоест има подслон, вода, храна, тоалетни. Условията в Елхово са контейнери за бежанци и отговорят на изискванията за бежански лагер”, коментира заместник-областният управител Пламен Янев.

Част от хотелиерите в Слънчев бряг заявиха, че ще задържат украинците по новата програма или като персонал.

Много от чужденците обаче вече са решени да напуснат

страната, като се отправят към страни от Западна Европа. Много от украинците у нас са заявили, че ще се отправят към румънската столица.

Към днешна дата, държавата не разполага с точни данни за броя на украинските граждани, които се намират на територията на областта. Украинските бежанци ще бъдат настанявани в буферните центрове в Бургас и Елхово за не повече от 3-4 дни, докато

бъдат насочени към съответната държавна база.

Буферният център в Елхово разполага с 221 фургона за настаняване на бежанци. Капацитетът е 1768 легла, съобщи на брифинг преди минути директорът на центъра –  главен инспектор Димитър Димитров.

Премиерът: Не може да продължи луксозното пребиваване на бежанци – Flashnews

Фургоните са с размери около два на три метра. Оборудвани са с гардероб и общо четири легла – две легла на по два етажа.

Баните и тоалетните са отделни, разположени в 40 фургона.

Фургоните нямат климатици, но в момента тече обществена поръчка за доставката на над 300 броя, уточни Димитров. По думите му към момента няма информация колко украинци ще бъдат настанени.

Изграденият през 2019 г. център е предвиден за настаняване на нелегални мигранти през българо-турската граница и е от затворен тип за временно настаняване.

Според директора предстои смяна на статута на центъра

и прехвърлянето му за временно за управление към Държавната агенция за бежанците. По думите му движението на украинските бежанци няма да бъде ограничавано.

Напрежението расте: Искат оставката на Константинова, къде са парите от ЕС за бежанците – Flashnews

Осигурени са около 24 души обслужващ персонал. Центърът е с денонощна охрана.

До този момент само едно украинско семейство

е пристигнало на място, но са отказали настаняване.

Директното настаняване в държавни бази на украинските бежанци приключи. От днес те ще бъдат извозвани от хотелите в двата буферни центъра в Сарафово, където се изгражда палатков лагер.
В палатковия лагер в Сарафово и базата на Министерството на отбраната ще бъдат настанени предимно майки с малки деца и възрастни хора.

Те ще останат в буферната зона за не повече от 3-4 дни,

докато бъдат насочени към съответната държавна база. За да се запознаят на място с условията в буферната зона в Сарафово пристигнаха представители на Върховния комисариат на ООН за бежанците.

”За нас е важно дали все пак

условията тук биха били подходящи за възможно най-кратък

престой докато хората бъдат пренасочени към други места. Разбира се, хигиенни условия храна и настаняване и подслон и да има хора, с които да могат да комуникират.Бежанците и особено тези, които са най-уязвими и всъщност приоритетът би трябвало да бъде сега да се намерят хората, които имат най-големи специални нужди“, заяви Борис Чеширков – говорител на Върховния комисариат на ООН за бежанците.

„В Сарафово в момента можем да приемем 250 души.

От утре бройката ще е над 1000, след като бъдат опънати и

палатковите лагери. Условията са над тези, които се изискват от ЕС, тоест има подслон, вода, храна, тоалетни. Условията в Елхово са контейнери за бежанци и отговорят на изискванията за бежански лагер”, заяви Пламен Янев- зам.-областен управител.

Новината, че ще спят в контейнери или палатков лагер

шокира украинците, които напускаха хотелите в Слънчев бряг.

„В палатков лагер няма да отида, какво говорите, да не съм луд“, заяви Александър.

Част от хотелиерите в Слънчев бряг заявиха, че ще се задържат украинците по новата програма или като персонал.

„Неизвестността ги плаши и не мога да изведа хората.

Затова ще взема участие по новата програма, като при мен ще има допълнително доплащане за допълнителни услуги”, каза Елена Андонова.

Правителството прекратява плана за разселване на бежанци от Украйна – Flashnews

„Аз няма да изгоня никого на улицата, ще оставя поне 100 души да работят в хотела”, категоричен е хотелиерът Веселин Данев.

Бежанци бяха настанени и в хотел на военното министерство в Рибарица. Базата вече е пълна. Разселените от Варна бежанци пристигнаха с влак до град Мездра и после с автобус до планинския курорт Рибарица. Условията в Рибарица впечатлиха бежанците, предава NOVA.

Снимки: БГНЕС

- реклама -
error: Съдържанието е защитено