12 декември Национален съвет за тристранно сътрудничество бюджет 2017 заплати осигуровки пенсии отбрана образование, здравеопазване

15 общини получиха 43 млн. лв. за рехабилитация на улици, градска среда и училища – ВИДЕО

43 млн. лв. за рехабилитацията на улични мрежи, градска среда и училища на 15 общини бяха раздадени по първите подписани договори по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г.

В Гранитната зала на Министерския съвет кметове на 15 общини получиха първите си подписани договори по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г.

Проектите ще бъдат изпълнени по подмярка 7.2 „Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура“ от мярка 7 „Основни услуги и обновяване на селата в селските райони“ на Програмата.

Премиерът Бойко Борисов, който присъства на церемонията, се обърна с молба към кметовете – да си направят чисти, ясни и публични обществени поръчки

„Целият контрол е при вас, да няма после разследвания на телевизиите – къде шапка, къде асфалт. По 1,2,3,4,5 млн. отиват към най-малките населени места, а цялата програма е за близо милиард“, заяви премиерът.

„Колкото по-бързи подавате и ви излизат договорите, всичко това отива директно при хората. Защото това са читалища, училища, детски градини, водоснабдяване и пътища. Колкото сте по-бързи и ефективни, толкова по-бързо ще се усети. Понеже сте от всички партии, точно догодина ще може да ви излязат проектите и за следващите местни избори да сте готови всички“, обърна се още към кметовете Бойко Борисов.

Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов заяви, че 341 млн. евро е стойността на първия прием в няколко направления.

„Първите договори вече са започнали,като те са най-вече за читалища, образователната и социална инфраструктура. Цялостният бюджет ще бъде около 380 – 390 млн. евро. Прогнозата ни с Фонд „Земеделие“ е те да бъдат финализирани до 2-3 месеца, което зависи от предоставяне и финализиране на документи от страната на общините“, посочи Порожанов.

„Вече сме в много активна комуникация със Сдружението на общините от гледна точка на стартирането на втория и последен прием от остатъчния бюджет, който ще бъде анализиран и договорен така, че да можем тези важни инфраструктурни проекти да бъдат стартирани и изпълнени“, заяви още той.

От своя страна изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие” – Разплащателна агенция Живко Живков посочи, че рехабилитацията на улични мрежи, градска среда и училища. Общата субсидия е за 43 млн. лв. Съвсем скоро ще бъде отворен и вторият прием, допълни той.

- реклама -