Клинтън

Няма да съдят Хилъри Клинтън заради мейлите

Кандидатката на демократите на предстоящите избори за президент в САЩ Хилари Клинтън няма да бъде съдена за това, че е използвала частни сървъри и имейл програма, когато бе държавен секретар, съобщи министърът на правосъдието Лорета Линч.

„Приех единодушните препоръки на ФБР и разследващите прокурори, според които разследването, продължило повече от година, вече е приключило и няма да бъдат предприети съдебни действия“, каза Линч. Това решение бе очаквано, тъй като още в петък Лорета Линч заяви, че ще приеме препоръките на федералната полиция и прокурорите, за да избегне всякакво съмнение в политическа пристрастност и намеса в това много деликатно досие, което би могло да спре стремежите на Хилари Клинтън към Белия дом.

Въпреки, че ФБР препоръча Клинтън да не бъде съдена, в заключението се казва, че тя е проявила „изключителна небрежност“. Някои от електронните писма, изпратени чрез частни сървъри, са били секретни и недоброжелателни хора, като например чужди шпиони, биха могли теоретично да имат достъп до тях, уточни директорът на ФБР Джеймс Коми. Той добави, че все пак Клинтън не е имала намерение да нарушава закона.

- реклама -