ограничители

Новите ограничители на ул. „Граф Игнатиев“ ще бъдат закрепени с лепило

Новите ограничители на ул. „Граф Игнатиев“ ще бъдат закрепени с лепило. Това заяви пред журналисти главният архитект на София Здравко Здравков.

Броят на ограничителите ще бъде повече от 400, като в момента започва поставянето им от ул. „Алабин“ до площад „Седмочисленици“. Той обясни, че размерът на призмите е намален от 40 см на 18 см.

„Предните призми не бяха закрепени, защото те стояха поради собственото си тегло. Всички тези ограничители ще бъдат сложени с лепило и няма да се прави разбиване на настилката“, каза арх. Здравков и допълни, че лепилото е достатъчно здраво, за да може да бъдат поставени по такъв начин, че да не може да бъдат изтръгнати.

„Нищо не подменяме, имаше проектантско решение и макетът, който виждате трябваше да ни обедини- как да направим най-доброто решение, защото най-важният критерии винаги е безопасността“, подчерта още той.

Главният архитект уточни, че проектантите са предложили ограничението с тези призми предвид факта, че следващата седмица ще има държавна приемателна комисия на първия етап на трасето. Строителството на останалата част от улицата ще продължи във всичките части пред магазините и ще бъдат сменени настилките, като се поставят и бализите. „В реална ситуация до тези призми ще има и тактилна ивица, която вече се изпълнява и е водеща за хората в неравностойно положение. Тя ще дава възможност да се преминава по тротоарите по такъв начин, че да не се навлиза в габаритната линия на трамвайното трасе“, коментира още главният архитект на София.

По думите му основният критерии, по който са избирани ограничителите е безопасността, за това поставянето на призмите ще бъде успоредно на трамвая и пешеходците и така ще бъде избегната възможността хора, които не внимават, да се препънат в тях.

източник: Фокус

- реклама -