Николай Малинов след среща с Путин: Ще се върна в България

Обвиненият в шпионаж председател на Национално движение „Русофили“ Николай Малинов ще се върне в България. Това съобщи самият той след като днес президентът Владимир Путин го награди с орден. Малинов е получил специално разрешение от съда, за да отиде на награждаването в Москва.

„Голямата новина е срещата ми с Путин. Най-важната ми среща беше с него и, за мое щастие, имах възможност да поговорим поне 5-6 минути с него за България, за „Русофили“, за това, което правим и за неговите оценки…“, заяви пред БТВ Малинов, но отказа да каже какво точно са си говорили.

Той призна, че се е срещнал с изгонения за 10 години от България пенсиониран генерал от разузнаването Леонид Решетников, но подчерта, че са се видели като приятели, каквито са от години.

„Ядохме, пихме, ходихме на руска баня“, призна Малинов. Със сочения от прокуратурата за основен благодетел на противодържавната дейност – Константин Малофеев, обаче Малинов не се е виждал.

Председателят на движение „Русофили“ подчерта, че ще се върне в България – още утре, спазвайки закона.

По-рано днес главният прокурор Сотир Цацаров подаде сигнал до инспектората на ВСС срещу съдия от Спецсъда, който разрешил на Малинов да напусне страната, без да е спазено изискването първо да бъде поискано съгласие от наблюдаващия прокурор. Малинов има забрана да напуска страната, но в случая му било разрешено да го направи заради предварително планирано събитие.

- реклама -