Морето изхвърли тръба от мръсната канализация на Созопол

Няма опасност от екологичен проблем в морето, заради скъсаната тръба на мръсната канализация в Созопол.

Тръбата с дължина около 45 метра, от дълбоководното заустване на канализацията, изградена по новия воден проект на Созопол бе открита на брега на плажа „Златна рибка“, изхвърлена от морските вълни, съобщават от Община Созопол.

Кметът на Созопол Тихомир Янакиев е провел среща с изпълнителя на проекта, проектанти, представители на строителния надзор, на ВиК-Бургас, ръководителя на пречиствателната станция в Созопол Красимир Кръстенов.

Предстои да бъде установена причината за скъсването на тръбата, понеже има съмнения за проблем в ранен етап на проекта. Гаранционното обслужване ще бъде поето от страна на изпълнителите, добавят от общинската администрация в Созопол.

От там уточняват, че няма опасност от екологичен проблем, тъй като водите които се изливат в морето са напълно пречистени от станцията, която работи в норми и се правят редовни замервания.

Предстои от проверка на място от РИОСВ – Бургас. Към този момент замърсяване на морето не е установено, но по всичко личи, че до такова ще се стигне, ако не бъдат предприети мерки по възстановяване на тръбопровода.

Дейностите по аварийното дълбоководно заустване на Созопол започнаха през 2012 година. Преди няколко дни от ВиК- Бургас са съобщили за разместване на бетонните тежести на тръбата. До края на седмицата трябва да бъдат анализирани пробите, взети от морската вода.

- реклама -