ваксини, Ангелов, коронавиус,
сн. БГНЕС

Министър Ангелов: Ако в четвъртък видим ясно намаляване на болните отваряме детски градини и ясли

Ако в четвъртък вечерта данните показват ясна тенденция на намаляване на случаите, в петък ще издам заповед за отваряне на детските градини и яслите от понеделник.

Това обяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на получаването на договора за 20 нови оборудвани линейки за центровете за спешна медицинска помощ.

Той бе категоричен, че заповедта му няма да включва училищата и те ще останат затворени.

„Над 17 са показателите, които следи Дирекция здравен контрол. Много е важно какъв ще бъде процентът на позитивните тестове, както и числото на лекуващите се в лечебни заведения и интензивните отделения. Важно е също как върви възрастовата структура на заболелите и броя на починалите“, поясни здравният министър.

РЗИ правят проверки по къщите за гости.

Ангелов отбеляза, че до момента РЗИ са проверили големите курорти за Студентския празник. Особено активни ще бъдат проверките в къщите за гости, където евентуално биха могли да бъдат нарушени противоепидемичните мерки.

Министър Ангелов отбеляза също, че системата за електронни направления работи, въпреки спънките на някои места. „Въпрос на технологичен синхрон е препратката от личните лекари към националната система, направена от Информационно обслужване. Същият ефект ще има и при електронната рецепта – всички аптеки ще трябва да се свържат с националната система. Въпрос на време е“, отбеляза той.

По думите на министъра се върви към приравняване на антигенните тестове и PCR-ите.

„Работим по този въпрос. В момента надделяват мненията по тази посока. Няма категорично становище на европейско ниво, което да приравнява антигенните тестове с PCR“, каза той. Проф. Ангелов добави, че ще вземе предвид мнението на експертите. „Има препоръка, която казва, че в големи колективи могат да се използват за скрининг и да се потвърждават с PCR тест“, допълни Ангелов.

- реклама -