Минаваме през 3 пункта, за да отдадем почит на Апостола

Минаваме през 3 пункта, за да отдадем почит на Апостола. НСО обяви мерките за сигурност за честванията на Васил Левски. Националната служба за охрана обяви мерки за сигурност на възпоменателната церемония в столицата по повод 150 години от гибелта на Васил Левски.

На 19 февруари (неделя) в София ще бъде отбелязана 150-годишнината от гибелта на Апостола на свободата, като кулминацията ще е от 18,00 часа на паметника на Левски в центъра на столицата.

За гарантиране на сигурността на присъстващите на възпоменателната церемония служителите на Националната служба за охрана (НСО) ще извършват проверка на гражданите за общоопасни предмети и вещества. Желаещите да присъстват ще имат достъп през три пункта за проверка – на кръстовището на бул. „Васил Левски“ и ул. „Оборище“; при бул. „Дондуков“ и бул. „Васил Левски“ и при бул. „Янко Сакъзов“ и ул. „Панайот Волов“.

Британският бежанец: Най-великият българин – Flashnews

Служителите на НСО ще извършват проверки за предмети, общоопасни средства и вещества на основание чл. 30, ал. 1 от Закона за Националната служба за охрана. Гражданите ще бъдат проверявани с металдетектори за наличие на огнестрелни и хладни оръжия, остри предмети, експлозиви и леснозапалими вещества, източници на йонизиращи лъчения, пиротехнически изделия.

Граждани, които носят обемисти багажи, няма да бъдат допускани до мероприятието. Достъпът на лица във видимо неадекватно състояние също ще бъде ограничаван.

Цветя пред Паметника на Апостола ще могат да бъдат полагани в деня на събитието до 15.00 часа и след приключване на официалната церемония.

Началото на пропускателния режим за граждани е от 17.00 часа.

150 факли за 150 години безсмъртие

С факелно шествие и 150 факли в Благоевград ще бъдат отбелязани 150 години от обесването на Васил Левски, съобщиха от Общината.

Началото ще бъде поставено на 18 февруари, от 18:00 часа, като то ще тръгне от пл. „Георги Измирлиев“, пред сградата на Община Благоевград, ще продължи по ул. „Димитър Талев“ и ще премине по главната пешеходна улица „Тодор Александров“.

Финалната локация е при бюст-паметника на Васил Левски, който се намира на едноименния площад. Шествието ще бъде водено от кмета Илко Стоянов, ученици различни училища, Общински младежки парламент, РК „Традиция“ и представители на културни институции.

Непосредствено след него благоевградската общественост ще отдаде почит на Апостола на свободата и чрез полагане на венци и цветя пред бюст-паметника на националния герой.

Ще бъдат припомнени знакови моменти от живота и делото на Дякона. В ритуала ще вземат участие и представителна рота на 3-то Бригадно командване, както и оркестърът на Биг Бенд – Благоевград.

Пощенска марка с образа на Васил Левски

Пощенска марка с лика на Апостола беше валидирана в Регионалния исторически музей в София в навечерието на 150-ата годишнина от обесването на Апостола. На събитието присъства и столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Освен това, РИМ-София представя и изложба „Васил Левски в София и Софийско. 150 години памет и безсмъртие“. Идейно и тематично изложбата акцентира върху дейността на Васил Левски по изграждането и укрепването на мрежата от революционни комитети на територията на София и близките околности.

На 16 февруари пък в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ за няколко часа бе изложено тефтерчето на Левски, като част от документалната експозиция „Аз съм Левски!“.

Годишнината от гибелта на идеолога на българската национална революция се отбелязва и с редица други прояви в цялата страна.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено