Харманли

Мигрант внесе зараза, ликвидирана у нас през 1965 година

Случай на ликвидираната у нас зараза малария е бил регистриран в бежанския лагер в Харманли, съобщи bTV.

Пациентът е лекуван в инфекциозното отделение на университетската болница в Пловдив и вече е здрав. Предстои да бъде върнат в бежанския център съвсем скоро.

„През 1965 година България е призната от СЗО за страна с ликвидирана малария, но поради широките връзки със страните от тропическите и субтропически региони, ежегодно в нашата страна се регистрират случаи на малария. В България през 2015 г. са регистрирани 20 внесени случая на малария, от които 11 при български граждани и 9 при чужденци, от които 8 бежанци“, сочи информация на сайта на Министерството на здравеопазването.

Маларията е заразно заболяване, което се причинява от 4 вида маларийни плазмодии

Източник на заразата са болните хора и паразитоносителите. Заболяването се проявява с малариен пристъп (температурна треска), повтарящ се през строго определен интервал от време.

В продължение на две седмици от Агенцията за бежанците уверяваха хората, че в лагера няма хора с диагностицирани заразни заболявания.

Хората от града излязоха днес на масов протест. Те се опасват най-много от заразите, които могат да пренесат мигрантите – краста, лашмайниоза и въшки.

- реклама -