бежанци афганистанци

Два града излязоха на протести срещу мигрантите

Отново протести срещу мигрантите. Десетки жители на Варна и Харманли излязоха по улиците с искания за затваряне на бежанските центрове и екстрадиране на бежанците.

Във Варна се обявяват срещу незаконното нахлуване на мигранти в нашата страна

„От 55 000 дадени статута, само 1000 души са влезли през КПП, всичко друго – през гората”, заявяват организаторите на проявата пред Нова телевизия.

В Харманли хората настояват бежанският център да се преобразува в закрит тип

Така настанените там 3000 души да нямат право да го напускат. Според местните по улиците на града можеш да видиш повече бежанци, отколкото местни хора. Част от тях са с открити рани по ръцете и краката и протестиращите смятат, че са преносители на зарази.

От началото на годината досега в бежанския център са потвърдени общо 64 случая на краста. А местните се притесняват и от тропическото заболяване кожна лайшманиоза. Вече е издадена заповед на здравния министър за извънредни прегледи.

„За съмнение за лайшманиоза лятото е пращан един човек. Сега нямаме потвърдена диагноза за лайшманиоза, имаме потвърдени диагнози за кожни обриви, инфекции, биодермия, която е резултат от лоша лична хигиена”, обясни Димитър Захариев – и.д. директор на бежанския център.

Заради неспазването на обещанието за превърщане на част от лагера в закрит, протестиращите днес искат бежанците да изчезнат изцяло от града.

Ще се искат и оставки – на председателя на Държавната агенция за бежанците и на временния директор на центъра в Харманли.

- реклама -