Медиана: ГЕРБ води на ПП с 10%, 8 партии в НС

Седмица преди парламентарния вот на 2 октомври „Медиана“ обяви, че ГЕРБ води на ПП с 10%, а в следващото Народно събрание

има огромна вероятност да има вече 8 партии.

Проучването е представитено за пълнолетното население на страната, като е проведено в периода 16-22 септември с 1008 човека. Това е станало чрез пряко стандартизирано интервю. Реализирано е със собствени средства на агенцията.

Засега ГЕРБ определено доминира, като води с близо 10% пред „Продължаваме Промяната“. Въпросът за второто място в предстоящите избори далеч не е решен. Засега „Продължаваме Промяната“ са втори, но на малка дистанция от три партии – БСП, ДПС и „Възраждане“. За последните две се предполага, че имат значителен скрит от изследванията вот. А също значителен брой избиратели в чужбина – нещо, което не е отразено в изследването. На практика

битката за от второ до пето място предстои

и зависи от мобилизацията на тези партии, посочват изследователите.

ДБ и „Български възход“ са стабилно над 4-процентната бариера за влизане в Народното събрание. Въпреки че при „Има такъв народ“ продължава отливът на избиратели, засега те запазват възможностите си за представителство в парламента. Партията на Мая Манолова засега е близо, но под чертата за влизане в парламента. Тя все пак запазва известни шансове за новия парламент, според проучването.Данните от изследването дават основание да се очаква много ниска изборна активност на предстоящите избори. От гласувалите на предходните избори (2,67 млн. избиратели) по-малко от 80% заявяват, че твърдо ще гласуват отново.

Същевременно не се наблюдава активизация сред тези, които преди не гласуваха. Може да се очаква, че пред урните на тези избори ще застанат около 2,2  – 2,3 милиона избиратели (около 35% от избирателите по списък).

Прагът за преминаване на 4-процентната бариера ще падне значително – до

около 88 – 90 хил. избиратели,

се посочва в изводите на проучването.Ниската изборна активност в страната ще повиши силно тежестта на гласовете от чужбина. Същевременно тя е предпоставка за значителни „изненади“ – доколкото малки разлики в реалния брой избиратели ще доведат до значителна разлика в процентно изражение.

Резултатите от изследването показват, че резултатите от изборите ще се определят не толкова от предизборната политическа битка между партиите,

а от икономическите сътресения в обществото.

Наблюдаваме изключително засилена тревожност по отношение на личното материално благосъстояние, перспективите пред страната и страхове за предстоящата зима. 2% от запитаните се опасяват не от обедняване, а от възможността да изпаднат в крайна мизерия, посочват от „Медиана“.

- реклама -