Мая Манолова, Отровното трио, Радев, консултации

Мая Манолова иска създаване на гражданска ЦИК – Видео

Да бъде създадена гражданска ЦИК, която да наблюдава паралелно организацията на изборите, изборния процес и дори да извърши паралелно преброяване на вота.

Това предложение отправи лидерът на „Изправи се.бг“ Мая Манолова към извънпарламентарната опозиция по време на консултациите при президента.

За първи път правим избори в условия на пандемия и това изисква отговорно отношение не само от институциите, но и от всички политически субекти. Необходими са тези усилия, за да можем заедно да гарантираме здравето на гражданите, прозрачност на изборите, но и една ефективна и пълноценна кампания, за да има висока активност, обясни Радев в началото на срещата. Той попита участниците в срещата как да се организира кампанията, за да е ефективна и следващият парламент да е реално отражение на политическата воля на българите, как да се гарантира прозрачността на вота.

Хората на площадите поискаха незабавна оставка на правителството и възможно най-бързо честни и свободни избори за смяна на порочния модел.

В този контекст датата 28 март е логична и подходяща, заяви Мая Манолова.

Следим консултациите и сме шокирани от лицемерието, липсата на отговорност и пълната абдикация на институциите. Налице е откровен саботаж от страна на институциите, отговорни за провеждане на изборите, каза още Манолова. И даде пример, че броени месеци преди изборите не са доставени машините и няма организирана логистика около тях. Няма санитарен протокол за начина на безопасно провеждане на изборите, нито правила как ще гарантират правото на глас на тези под карантина, допълни тя.

Така институциите саботират организацията на вота и отдалечават реално датата. При откровения саботаж на институциите единственият гарант за честността на изборите оставате вие, г-н президент, обърна се Манолова към Радев. И го призова да стане гарант и под неговата егида да се следи за прозрачността и честността на вота.

Категорично не се налага отваряне на Изборния кодекс, а ЦИК може да създаде правила за провеждане на изборите, да не бягат от отговорност.

Ако все пак депутатите отворят Изборния кодекс за промени, „Изправи се.БГ“ ще настоява за създаване на възможности за гласуване по пощата на избирателите зад граница, както и за тези под карантина.

Да се отвори Изборният кодекс и да се въведе гласуване по пощата и активна регистрация както за българите в чужбина, така и за хората под карантина, поиска и адвокат Николай Хаджигенов от „Отровното трио“.

Няма как да хакнат няколко хиляди писма, коментира той по повод на властимащите.

Арман Бабикян, също от „Отровното трио“, предложи да се премахнат от кодекса подписките с лични данни на избиратели, които се изискват за регистрация на партиите в ЦИК, след като те вече са регистрирани от съда. Това е вредно в условията на пандемия, то означава, че четвърт милион души ще влязат в контакт един с друг, за да установят нещо, което вече е налично като факт в съда, и ако съм на мястото на щаба ще скоча по този въпрос, каза той.

Членовете на СИК да бъдат ваксинирани, за да се увеличи многократно и тяхната сигурност, и на хората, които ще гласуват, обясни Бабикян. След като държавата обезпечава членовете на СИК, това би било хуманно и грижовно, а и би намалило страха, обясни той.

Преди това Радев се срещна с „Има такъв народи“ и „Демократична България“.

 

- реклама -