Демократична България, Христо Иванов, Атанас Атанасов, Радев, консултации

От ДБ поискаха повече медийно присъствие преди изборите и онлайн излъчване по време на вота

„Контролната разписка категорично трябва да има не само баркод, а изписана партия, за която си гласувал. Така всеки може да провери за какво е гласувал“. Това предложение във връзка с предстоящото машинно гласуване отправи президентът Румен Радев.

Щом на контролните разписки има изписана политическа сила, те могат в края на изборния ден да се преброят, пресметнат и съпоставят с електронната памет на самата машина, смята президентът, според когото така ще има най-надежден контрол върху евентуални опити за манипулация на вота.

„Ако всичко съвпадне, това ще е гаранция, че машинно гласуване е 100% надеждно“, категоричен бе държавният глава.

На поредица от срещи с различни партии и институции президентът обсъжда бъдещата дата на изборите, както и безопасното им провеждане в условията на епидемия. Тази сутрин разговорите започнаха с „Има такъв народ“, а след това на Дондуков 2 влязоха съпредседателите на „Демократична България“ Христо Иванов и ген. Атанас Атанасов.

„Редно е държавата да осигури на всички членове на СИК, особено на тези в мобилните, ако има такива, необходимите лични предпазни средства. Да има специално разписан протокол какъв тип маски, на колко време да се сменят и т.н. Средствата изобщо не са големи, ако държавата застане и гарантира на всеки български гражданин, който отива да гласува, някакъв пакет лични предпазни средства – маски, ръкавици, дезинфектант и т.н. Това ще покаже, че държавата мисли за своите граждани и за тяхната сигурност, както и отговорно отношение към изборния процес“, отбеляза пред тях Радев, обсъждайки мерките в деня на вота.

От своя страна Христо Иванов посочи, че в започната от „Демократична България“ кампания „Ти броиш“ вече са регистрирани 6 хил. застъпника, с което от партията искат да следят за честното отчитане на резултатите от гласуването.

От партията предлагат още гласуване по пощата за всички български граждани, както и независим одит на хардуера и софтуера на машините, за да не се превърнат те в нова причина за недоверие. „Тук отговорността е на ЦИК и на управляващите“, посочи Иванов.

Той призова още подписките на политическите сили да могат да се правят в електронен формат, броенето на бюлетините да е излъчвано онлайн в реално време, както и да са се увеличи безплатното ефирно време в обществените медии, за да може всички партии пълноценно да участват в политическия дебат.

„Бихме се надявали значително да се увеличи времето за участване на политиците в БНР и БНТ. Да има пълноценен дебат и да учатсват всички, а не това кой колко пари има в сметката“, каза още Христо Иванов като предложи подписите преди записването за участие в изборите да могат да се събират от партиите и дигитално. Така би се намалил контактът между хората и епидемичният риск.

Да бъде създаден здравен протокол и възможно по-скоро той да бъде оповестен, като в него да се обяснява какви мерки срещу епидемията да спазват членовете на СИК, застъпниците и наблюдателите.

„Важно е това да бъде рано публикувано. Гражданите да могат да коментират тези предложения. Това е ключа към окуражаването на хората. Ако проведем избори, на които гражданите да не посмеят да излязат, ще заложим бомба в доверието„, каза още Иванов.

„Основния риск на предстоящите избори е това, че ще бъдат организирани от корумпираната Борисова държава и затова е важно да организираме всички граждани да могат да следят за провеждането им“, каза пък другият съпредседател на „Демократична България“ ген. Атанас Атанасов.

От ДБ изказаха и желанията си да може партии и независими граждански организации да одитират машините за гласуване, както и да се приеме гласуването по пощата, за което имат изготвен законопроект. Радев подкрепи исканията за независим одит на машините. Той заяви също, че отрязъците от машинния вот трябва да имат баркод, с който всеки да може да провери дали гласът му е отишъл за партията, за която е гласувал.

- реклама -