Мария Гигова, орден Стара планина президент Радев художествена гимнастика

Мария Гигова получи орден „Стара планина“ за принос за развитието на спорта в България

Мария Гигова вдъхнови хиляди момичета по целия свят и издигна България на пиедестал. Със своята неизчерпаема енергия и отдаденост тя работи така, че днес във всяка школа по света да се говори за България.

Това заяви държавният глава Румен Радев в Гербовата зала на „Дондуков“ 2, където удостои легендата в художествената гимнастика Мария Гигова с орден „Стара планина“ първа степен за нейния принос за развитието на спорта в България.

Президентът отбеляза, че Мария Гигова е не просто спортен деятел и публична личност, а „институция“ в художествената гимнастика и световния спорт.

 

„Вие ни научихте, че спортът не е само титли, а школа за патриотизъм, за възпитание и доказателство, че победите се постигат ежедневно с воля, дух и всеотдайност“, каза президентът и допълни, че най-ценният урок, който тя е давала и продължава да дава на всички е упоритост, трудолюбие и достойно поведение.

Румен Радев подчерта, че легендарната ни гимнастичка е първата, спечелила три абсолютни световни титли в историята на художествената гимнастика и постижението й е вписано в рекордите на Гинес. За феноменалната й спортна кариера тя е отличена с титлата „Гимнастичка на 20-ти век“ на Международната федерация по гимнастика и на Българската федерация по художествена гимнастика.

„Изживяла съм много щастливи мигове и си спомням само тях. Не бих искала да помня онези, които са били разочароващи за мен, но точно те са ме правили по-силна духом“.

Това заяви Мария Гигова и благодари за висшето държавно отличие и честта, която й е оказана.

- реклама -