Лекари бият тревога. Какво става в Гърция

Лекари бият тревога. Какво става в Гърция. Страната отново отчита рязък скок на заразените с коронавирус. Страната запазва изискването за Covid сертификат.

Не е отминал рискът

от коронавируса въпреки премахването на част от мерките, бият тревога лекарите от Съвета за контрол на пандемията.

Статистиката отчита,

че в последните две седмици броят на новозаразените на дневна база се е увеличил с 63%, като премина 20 хиляди случая, най-много са на остров Крит.

COVID-19: Процентът на новите случаи у нас пак тръгна нагоре – Flashnews

В областите до границата с България също има леко повишаване на темпа на разпространение на вируса, но в очакваните граници, според информация на

здравното министрество.

Повечето от заразените са носители на вариант Омикрон 2, който бързо се разпространява сред младите хора и преди всичко в училищата, където не се спазва стриктно здравния протокол, коментират експерти. Съществува опасение, че бежанската криза ще увеличи заразените, а здравното министерство предлага ваксина на

украинците, които влизат в Гърция.

Гръцките здравни власти не обсъждат засега премахване на здравния сертификат и тест за влизане на закрити обществени места. Чужденците, които не са ваксинирани и желат да посетят ресторант, магазин или друго закрито обществено място, си правят бърз антигенен тест в аптеките, като цената падна на 5 евро.

- реклама -