заместник министри Борисов правителство превенция насилие Любомир Методиев съвет за развитие правителство програма

Кратка справка на служебните кабинети в най-новата история на България

В очакване на новото служебно правителство, Flashnews ви припомня историята на служебните кабинети на България от 90-те години до момента.

Ренета Инджова

Ренета Инджова

Единствената до момента жена – министър-председател на България управлява страната, след като през 1994 година президентът Жельо Желев е принуден да разпусне Народното събрание и да насрочи нови парламентарни избори. До ситуацията се стига след като СДС и БСП отказват да сформират коалиционно правителство.

В рамките на тримесечното си управление Ренета Инджова обявява война на престъпността и корупцията. Правителството успява да овладее и спре тенденцията на продължителното обезценяване на лева и макар и минимално, увеличава заплатите и пенсиите, и извършва приватизационни сделки на стойност 3 милиарда стари лева. В края на своето управление Инджова публично обвинява предишния министър-председател Любен Беров, че е оглавявал правителство на Мултигруп.

В кабинета на Ренета Инджова има 16 министри, от които само един, излъчен от партия.

След нея следва редовното правителство на Жан Виденов.

Стефан Софиянски

Стефан Софиянаски, петър Стоянов

Служебният кабинет на Стефан Софиянски е назначен от президента Петър Стоянов с Указ №100 от февруари 1997 година. Преди това правителството на Жан Виденов на практика спира прехода на страната към пазарна икономика, процесите по приватизацията на държавните предприятия е преустановена. Следствие на „зърнената криза“, през зимата на 1996 г. рязко намаляват хранителните продукти, инфлацията се превъръща в хиперинфлация, много банки фалират. Това води до масови протести, чийто апогей е януари 1997г.

Основната задача на служебното правителство на Стефан Софиянски е да успокои политическата обстановка в страната и да подготви предсрочни парламентарни избори. Едновременно с това да се стабилизират спешно финансовата система и българският лев. На 19 април са проведени парламентарни избори, признати за редовни от всички политически сили. Обединените демократични сили печелят убедително и образуват второто правителство на ОДС с министър-председател Иван Костов.

Кабинетът Софиянски е съставен от 16 министри, от които 7 от СДС, останалите са безпартийни.

Марин Райков

Марин Райков

Служебното правителство на Марин Райков е назначено през 2013 година от президента Росен Плевнелиев. Това се налага, след като кабинетът на Бойко Борисов подава оставка след масови протести в центъра на София и над 30 града в страната заради високите сметки за електричество. Впоследствие гневът на протестиращите е насочен към всички дружества-монополисти, а по-късно и към политическата система като цяло.

Кабинетът на Марин Райков управлява страната три месеца със 17 министри – всички безпартийни. След проведените през 2013 година избори и отказа на Борисов да състави кабинет, изпълнителната власт е оглавена от Пламен Орешарски.

Георги Близнашки

Георги Близнашки

През август 2014 година на президента Росен Плевнелиев му се налага да сформира втори служебен кабинет в рамките на мандата си. Това става, след като правителството на Пламен Орешарски подава оставка след многохилядни протести. Те са предизвикани от решението депутатът от ДПС Делян Пеевски да бъде назначен за председател на Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС).

Близнашки управлява със 17 министри – безпартийни. През октомври 2014 година са проведени предсрочни парламентарни избори и сформиран кабинетът „Борисов II“, който към момента е в оставка.

- реклама -