Как си отиде правителството на Жан Виденов

Днес се навършват 20 години от драматичните събития пред българския парламент. Те доведоха до свалянето на правителството на Жан Виденов.

Причините за народния гняв

През 1996 година, в резултат на двугодишното управление на социалистите, България изпада в дълбока политическа и финансова криза. Страната се сблъсква с  хиперинфлация. За по-малко от два месеца цената на един щатски долар от 500 достига до 3000 лв. За периода от април до октомври фалират 15 банки.

ДСК опашки

Унищожени са спестяванията на огромното мнозинство от българите. Стопени и дълговете на т. нар. кредитни милионери, взели пари от банките, без да имат намерение да ги връщат. На 10 януари 1996 Народното събрание отхвърля втория вот на недоверие срещу кабинета „Виденов“, при което напрежението нараства. СДС организират множество протести срещу Виденов и настояват за оставката на министър-председателя.

photo_verybig_154244

В началото на 1997 страната изпада в хаос. България е скована от стачки на работници, организирани от Съюза на демократичните сили и Конфедерацията на труда (КТ) „Подкрепа“ организират Втора национална стачка. Пътищата са блокирани, работниците отказват да работят, инфлацията расте с дни, а зърното е на привършване, с което започва недостиг на хранителни продукти. Средната заплата пада до стойност, равняваща се на 5 $.

На 10 януари 1997 г. президентът д-р Желю Желев (1935-2015), чиито мандат изтичаше на 21 януари 1997 г., отказа да даде на БСП мандат за съставяне на ново правителство, макар че беше задължен по конституция.

Опозицията в лицето на СДС обяви начало на национална политическа стачка и призова към гражданско неподчинение. Беше организирано протестно шествие пред Народното събрание, което завърши с обкръжаване на сградата и опит за погром и палеж. При сблъсъците имаше и ранени.

imagesНа 28 януари 1997 г. президентът Петър Стоянов, който встъпи в длъжност на 22 януари същата година, връчи на БСП мандат за съставяне на правителство, което съгласно Конституцията на Република България той е задължен да направи. На 4 февруари 1997 г. БСП върна мандата за съставяне на правителство.

Водеща роля за постигането на компромиса от страна на БСП имаше Николай Добрев.

1414174336Политическите сили подписаха споразумение за провеждане на предсрочни парламентарни избори през април 1997 г. и за запазване на социалния мир.

На 12 февруари 1997 г. президентът Петър Стоянов назначи служебно правителство, оглавено от кмета на София Стефан Софиянски.

10-yanuari-1997-4

- реклама -