издръжка, заплата, доходи, разходи

Край на „златните години“ за пенсия, изчисляват стажа по нова формула

Правото на пенсия с трите “златни години” отпреди 1997 г. вече е в историята.

От 1 януари пенсиите вече се изчисляват само с осигурителния доход след 2000 г.

Това означава, че индивидуалният коефициент вече ще се изчислява от осигурителния доход на лицето за осигурителния му стаж след 31 декември 1999 г. до датата на отпускане на пенсията.

Периодът обаче не може да е по-малък от 36 месеца. Ако той не се достигне, се взема предвид и последният доход преди 2000-та.

При липса на доход след 31.12.1999 г. индивидуалният коефициент се изчислява от последния му осигурителен доход за 36 месеца до тази дата или от наличния му, когато доходът е за по-малък период.

В момента не е ясно колко хора ще бъдат засегнати от отпадането на “златните години”

Всяка година техният брой става все по-малък, като се очакваше в началото на 2023 г. той да намалее значително.

През тази година жените ще се пенсионират на 61 г. и 10 месеца с трудов стаж от 36 г. и 2 месеца. Мъжете пък трябва да имат навършени 64 г. и 5 месеца, а нужният трудов стаж е 39 години и 2 месеца.

За тях периодът между 1982 и 1999 г. обхваща средата на трудовата им кариера. За част от тях е по-вероятно да имат периоди преди 1999 г. с по-високи заплати от средните за страната.

Едни от тях ще бъдат част от категорийните работници (тези, които подават документи за пенсия по осигурителен стаж и възраст по чл. 68, чл. 68 а, чл. 69).

Такива са миньорите, работниците в тежката промишленост, енергетиката и пр.

Другата група, която ще бъде засегната, са хората, които са взимали заплати над средната преди 2000 г.

За тях щеше да е по-изгодно да се пенсионират по старата формула и да ползват за изчисление на пенсията си трите “златни години” преди 1997 г.

Това са годините, в които доходите на кандидата за пенсия са били най-високи спрямо средните възнаграждения за страната.

 

 

- реклама -