Владимир Тенев

Кой млад българин притежава богатство от 11 млрд. долара

34-годишният Владимир Тенев е най-богатият българин за всички времена.

Заедно с Байджу Бат са съоснователи на компанията за финансови услуги Robinhood. Именно тази платформа за търговия с акции без комисиони превърна предприемача Влад, както е известен той зад Океана в милиардер.

Компанията вече е оценена на 11,2 млрд. долара след поредния кръг на финансиране.

Фирмата е запазила инерцията от избухването на пандемията от коронавирус, която увеличи потребителите на приложението главоломно, съобщава „24 часа“. Така през май стойността на Robinhood достигна 8,3 млрд. долара, след като успя да набере финансиране в размер на 280 млн. долара. В понеделник стана ясно, че компанията е набрала още 200 млн. долара от D1 Capital Partners – световна инвестиционна компания.

Тенев е роден в България, но родителите му емигрират в САЩ, докато той е още съвсем малък. И двамата му родители работят за Световната банка, а той е отрасъл във Вашингтон. Учи във Висшето училище за наука и техника „Томас Джеферсън“, след което завършва математика в Станфордския университет, където се запознава с Байджу Бат. Влад започва докторантура по математика в UCLA, но напуска, за да работи с Бат.

- реклама -