Кирил Петков иска политически кабинет с ГЕРБ, ДБ настояват за експертен

Емоционално нощно заседание на Националния съвет на „Продължаваме промяната“ е имало късно в неделя. То е трябвало да одобри постигнатите договорки с ГЕРБ-СДС за общо правителство, в което на всеки шест месеца се сменя министър-председателя – Николай Денков от „Промяната“ и Мария Габриел от ГЕРБ.

По време на нощното заседание съветът на „Промяната“ е трябвало да одобри и дали министрите в кабинета да са политици или експерти, каквато засега е договорката с ГЕРБ. На експертен кабинет държат и лидерите на „Демократична България“ – коалиционният партньор на ПП.

Съпредседателят на „Промяната“ Кирил Петков обаче е наложил решението за политически кабинет, разказаха участници в нощното заседание. Първоначално неговото искане е било отхвърлено с мотиви, че договорките с ДБ така или иначе са за експертен профил на министрите. Последвало обаче емоционално убеждаване, в което Петков на няколко пъти повторил на своите: „Така спасяваме България“. Подчертал и че е наясно, че съюз с ГЕРБ-СДС под каквато и да било форма е краят на „Продължаваме промяната“, но решението трябва да бъде взето заради бъдещето на България.

След емоционалните изблици решението било прегласувано и този път искането на Кирил Петков за политическо правителство било подкрепено. Официално обяснението било, че с такава формулировка ще е възможно другият съпредседател на „Промяната“ Асен Василев да заеме поста на финансов министър и евентуално на вицепремиер. Както „24 часа“ вече писа това е било настояване на ПП още при преговорите с ГЕРБ. Дотук обаче е договорено единствено, че при първата ротация Николай Денков ще е премиер, а Мария Габриел външен министър и вицепремиер.

Настояването на Кирил Петков за политически профил на правителството не е само заради Асен Василев, а и за негово собствено участие като министър, подозират обаче част от членовете на националния съвет на „Промяната“.

След емоционалното заседание в ПП очакват последната дума и на коалиционните си партньори от „Демократична България“. Там позицията е за експертен кабинет, но Христо Иванов, Атанас Атанасов и Владислав Панев все още не били уведомени официално за нощното решение на „Промяната“. Панев обаче е в неформален контакт с ПП и предварително ги предупредил, че ДБ няма да изъчат политически лица за правителство и държат на експертен профил.

Заради сложната конфигурация в ДБ трябва всяка от трите партии – „Да, България“ на Христо Иванов, ДСБ на Атанас Атанасов и „Зелено движение“ на Владислав Панев, да вземе свое решение. А след това да бъде обявено и общо коалиционно. Тази процедура може и да не приключи до 15 часа на 22 май, когато президентът Румен Радев очаква Мария Габриел да му върне мандата за правителство на ГЕРБ-СДС. Предварителната договорка с ПП-ДБ е Габриел да отиде заедно с Николай Денков и да върне празна папка. А след това двамата да обявят формулата на правителствот с ротационен премиер с втория мандат. При липса на решения на някой от партийните органи в ПП-ДБ обаче Денков нямало как да отиде.

Източник: 24 часа

- реклама -