газ КЕВР цени ток парно

КЕВР ще разрешава продажбата на над 20% от собствеността на ЕРП-тата, реши парламентът

КЕВР ще разрешава продажбата на над 20% от собствеността на енергийните дружества. Такива правомощия даде парламентът на регулатора, след като прие текстове от Закона за енергетиката на второ четене.

Решението беше взето със 142 „за“ и 16 въздържали се.

Парламентът на 3 пъти гласува различно този текст. На първо четене и в енергийната комисия това предложение на Обединените патриоти беше прието.

На второ четене този текст претърпя видоизменение, като КЕВР само трябваше да бъде уведомявана за такива сделки.

Въпросният текст станаповод за скандали вчера в пленарната зала. Обединените патриоти дори посочиха, че ГЕРБ и ДПС влизат в коалиция.

Днес депутатът от ДПС Рамадан Аталай обясни, че се дава сигнал към инвеститорите, че без държавата у нас не може да се построи нищо.

Според председателя на енергийната комисия Делян Добрев от ГЕРБ приетият текст няма да има отношение към сделката за ЧЕЗ. „Даваме допълнителни правомощия на регулатора да се произнася при сключването на такъв тип сделки“, каза Добрев. Във връзка с обвиненията на ДПС в левичарство, Добрев заяви, че не мисли, че ще се стигне чак до там. „Имаме такива текстове в други закони. В Закона за БНБ, в Закона за Комисията по финансов надзор. Т.е. тези комисии имат такива правомощия. Дебатът бе дали тези правомощия трябва да бъдат дадени на КЕВР. Това не е прецедент в
българското право“, смята Добрев.

„Дават се допълнителни правомощия на КЕВР, дали бе нужно, е малко спорен въпрос. Ние даваме тези правомощия на регулатора, но не даваме изчерпателно в законодателството какви са критериите, по които регулаторът ще преценява кога да одобрява и кога да не одобрява една сделка. Тези текстове могат да бъдат прецизирани в подзаконов нормативен акт“, поясни той.

Добрев коментира още, че ГЕРБ искат максимална прозрачност и заяви, че са подкрепили предложението на БСП за Временна анкетна комисия за ЧЕЗ.

- реклама -