Каракачанов, граница, мигранти, охрана Каракачанов, земеделци, мерки, Министерски съвет

Каракачанов: Новите министри са професионалисти в сферата си

„Не трябва да се обвързват имената на новите министри с някакви слухове. Не е справедливо към хората, които смениха подалите оставка министри. Кирил Ананиев е сред най-добрите финансисти у нас. Проф. Ангелов е отличен специалист и лекар, – бил дал интервю, което на някого не се харесало – това не е критерий да оплюеш човека.“ Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов в предаването „Лице в лице“ по bTV.

„Лъчезар Борисов е професионалист от дълги години, а само заместник на Караниколов може да продължи работата му. Идеята на новите министри беше да са професионалисти в сферата си“, допълни вицепремиерът.

Той отрече новият министър на вътрешните работи – Христо Терзийски, да е ръководил операцията в парк „Росенец“. „Дори аз лично лобирах първия по време заявил достъп до плажа – в случая Христо Иванов, да му бъде осигурен достъп. Ръководител на операцията беше шефът на полицията в Бургас, а не Терзийски“, допълни вицепремиерът.

„Като силов вицепремиер ще наблюдавам МВР и това и правя. Никой не може да оспори полицейският професионализъм на Младен Маринов, факт е, че много от нещата, за които настоявахме, се случиха. Но Маринов си вършеше работата„, заключи Карачаканов.

По думите му протестите в момента са много полезни, тъй като играят ролята на катализатор, защото ускориха различни отделни процеси.

Най-късно във вторник ще бъдат представени икономическите мерки за справяне с кризата, допълни вицепремиерът. „Коментираме стара наша идея да се разшири обсега на ваучерите, които сега получават полицаите и лекарите на първа линия, но да може и обикновени хора да получат ваучери за почивка на българското Черноморие. Обсъжда се и варианта да има безвъзмездна финансова помощ за хора в нужда. Настоявахме и за минимална пенсия от 300 лева, която да бъде заложена в бюджета от догодина. Финансовите разчети, обаче, показаха, че разходите покрай коронакризата не са малки, никой не подарява пари“.

„Протестите катализираха дори добрия диалог в коалицията, но нека като говорим за протестите, да сме откровени – някои хора се опитват да ги яхат – такива с икономически причини; както и лидери на извънпарламентарни партии, които считат, че при нови избори могат да се намъкнат в парламента; само че голяма част от младите хора – особено тези, живели и учили навън, правят сравнението между Стара Европа и Нова Европа. Също на протестите ходят и някои от старите политически муцуни, които същите протестиращи ги гонеха с камъни, а сега казват, че са алтернативата„, обясни още Каракачанов.

Никой на протестите не е казал какво предлага в замяна на това правителство, – иначе е много лесно да се каже „Стани да седна“.

„След 30 години наблюдение на обществените процеси съм научил, че от протестите се възползват други хора. Много по-важно е да има диалог, а не да висят бесилки по центъра – не сме 9-ти септември“, допълни вицепремиерът.

На въпрос дали е имало вариант кабинетът да подаде оставка, Каракачанов каза, че са бил обсъждани най-различни варианти, но основният е бил това правителството да продължи да работи с необходимите кадрови промени.

- реклама -