Какво трябва да проверите преди да правите резервации

Времето за резервиране на почивка за Нова година почти изтече, но изборът на дестинация тази година никак не е лесен.

Редица държави затегнаха мерките срещу COVID-19, като на практика направиха придвижването и отсядането в хотел невъзможно за туристи, които не са преболедували или ваксинирани.

Други затвориха заведенията и баровете, а трети се очаква да го направят всеки момент заради непрекъснато увеличаващия се брой на случаите, преди всичко в Европа.

Която и дестинация да изберете, добре е да сте подготвени за няколко особености на пътуването по Нова година този сезон, пише dir.bg.

Ето какво съветват специалистите:

Очаквайте опашки по границите по суша

Ако изберете почивка с автобус или личен автомобил, за да си спестите чакането и лудницата по летищата, това не означава, че прекосяването на сухопътните граници непременно ще протече гладко.

Времето около Коледа и Нова година традиционно е натоварено по границите, а допълнителните проверки на сертификати и формуляри допълнително забавя процеса.

Заредете се с хубава музика, достатъчно бензин, храна и книга и превърнете чакането в приятно занимание.

Ранното пристигане на летището е по-важно от всякога

Летищата все още са далеч от натовареността си от периода преди пандемията, но многобройните изисквания и документи, които се проверяват, значително забавят процедурите за регистрация и проверка.

Пристигането много по-рано на летището (повечето авиокомпании препоръчват 3 часа) е изключително важно. Така дори да забравите QR кода или друг документ (за някои държави са ви нужни по 3-4 документа), ще имате достатъчно време да реагирате. Носете си нещо за хапване за всеки случай.

Екзотичните пътувания не могат да се резервират в последния момент

Пътуването до екзотични страни в момента е предимно занимание за ентусиасти.

Много държави в Азия, на Карибите и в Южна Америка поетапно отварят границите си, но все още изискват купища документи, тестове, формуляри, а някои дори извлечения от банкова сметка (Тайланд).

Тромавите процедури правят невъзможно резервирането в последния момент.

За новогодишна почивка в споменатия Тайланд например е необходимо да се запишете минимум 35 дни преди отпътуването, за да бъдат оформени всички документи.

Но все пак има страни, до които лесно ще запазите места в последния момент

Сърбия, Албания, Египет и Йордания – все пак има и места, до които все още можете да резервирате почивка за новогодишните празници. Тези страни са със сравнително олекотени процедури за влизане.

Някои държави са в червената зона на връщане

Обикновено хората проверяват какви са изискванията за пътуване до дадена страна, но често забравят да направят същото при завръщане в България.

При завръщане от държава, определена от българските власти като „червена зона“, се изисква задължително представяне на PCR тест и ваксина или документ за преболедуване.

Ако единият от двата документа липсва, завръщащите се българи се поставят под задължителна карантина.

Към момента червена зона са страни като Германия, Гърция, Белгия, Нидерландия, Дания, Австрия, Украйна, Румъния, Сърбия, Черна гора, Великобритания, Малдиви, Сейшели и други. Възможно е преди Нова година в червената зона да влязат още страни.

За ресторантите ще се искат сертификати, включително и за хотелските

Нещо, което някои от хората забравят, е че независимо дали ще изберат да пътуват за Нова година в България или в чужбина, почти навсякъде в Европа се изисква зелен сертификат за достъп до ресторантите.

Това важи включително и за хотелските ресторанти в България, както и за спа центровете.

- реклама -